Tisztességes energetikai felújítás: higgye el, hogy lehetséges!

Elkészült az Európai EPC Etikai Kódex, mely az európai energiahatékonyság-alapú szerződések, azaz EPC-k előkészítésének és kivitelezésének minimális alapértékeit és elveit határozza meg, ezzel segítve a beruházó (ESCO) és a megrendelő (pl. épülettulajdonos) közötti bizalom kialakítását és fenntartását. Az EPC Etikai Kódex tulajdonképpen egy önkéntes alapú minőségi szabványként működik, és az aláíró ESCO-k vállalják, hogy EPC projektjeiket az Etikai Kódex szellemében bonyolítják le.

Az EPC Etikai Kódex legfontosabb üzenete, hogy az EPC ajánlatok tisztességes üzletei formát jelentenek az energiahatékonysági piacon.

Az energiahatékonyság-alapú szerződés (EPC) egy olyan üzleti modell, mellyel az ingatlanok vagy létesítmények tulajdonosai energiahatékonysági beruházási projekteket tudnak finanszírozni és megvalósítani kezdeti saját tőke nélkül, mivel azt közvetlenül a megtakarított energiaköltségekből fedezik. Az EPC modell nagy előnye, hogy a műszaki és a pénzügyi kockázatokat az ESCO (Energetikai Szolgáltató Vállalat) vállalja át, és a biztosított garancia keretében kárpótlást fizet a megrendelő számára, amennyiben a szerződésben vállalt megtakarítás nem teljesül.

Az EPC nyújtotta előnyök

A Transparense projekt piacfelmérése (http://transparense.eu/hu/epc-piac/magyar-epc-piac) megállapította, hogy az európai energiahatékonysági piac nehezen átlátható és az érintettek (pl. a lehetséges megrendelők) nem értik e speciális megoldás előnyeit. Gyakran nem hisznek az ajánlattevő megbízhatóságában a jogi szerződések ellenére, illetve nehezen ismerik el az EPC és az általa lehetséges energiamegtakarítási lehetőségek nyújtotta előnyöket. Az EPC megoldás valóban bonyolultabbnak tűnik, mint egy szimpla felújítás, nem is annak alternatívája. Ugyanakkor, olyan ügyfeleknek, akiknek probléma, hogy pénzügyi forrásokat biztosítsanak egy felújításhoz, vagy megvalósítási garanciára van szükségük, vagy megfelelő műszaki megvalósítót és koordinátort keresnek, az EPC lehet a legjobb megoldás.

Amennyiben többet szeretne megtudni a magyar és EU-s ESCO piacfelmérésekről vagy adatokra kíváncsi az EPC piaccal kapcsolatban, látogasson el erre a honlapcímre:http://www.transparense.eu/hu/epc-piac/magyar-epc-piac.

A Transparense projekt – a bizalom és az áltáthatóság javítása az EPC piacon

Az EU Bizottság által támogatott Transparense projekt úgy segít a piaci szereplőknek, hogy az EPC Etikai Kódexszel iránymutatást ad egyrészt az ESCO-knak, hogy milyen alapkövetelményeknek kell megfelelniük, másrészt az ügyfeleiknek, hogy milyen minimum szolgáltatásokat várjanak el egy EPC szerződés keretében. Ezáltal támogatja a becsületes piaci felek egymásra találását, a megbízható szolgáltató kiválasztását, és a mindkét fél szempontjából előnyös szerződések előkészítését. Az ügyfélnek extra biztonságot ad, ha olyan szolgáltatóval szerződik, aki önként csatlakozott az EPC Etikai Kódexhez, és ezzel elkötelezi magát az etikus üzleti normák mellett, pl. ténylegesen vállalja a teljesítési kockázatokat, garantálja az előre egyeztetett minimum energia és/vagy költségmegtakarítást, támogatja a hosszú távú energiagazdálkodást, „nyílt lapokkal játszik”, azaz megosztja az adatokat, eredményeket, zéró toleranciát tanúsít a korrupció, a jogtalan előny és az egyéni érdekeltség érvényesítésével szemben, megfelelő képzettségű szakembereket, jó minőségű anyagokat alkalmaz, és összességében tartja magát az etikus, tisztességen alapuló üzleti viselkedéshez, teljesíti kötelezettségeit az alvállalkozói felé is, és felelősségteljes kapcsolatban áll a Megrendelővel és annak képviselőjével.

Az Etikai Kódex 20 európai ország piaci szereplőinek széles körének bevonásával készült, és mindkét európai ESCO szövetség – az eu.ESCO és az EFIEES is – támogatja.

Csatlakozás – mely Magyarországon működő vállalkozások csatlakoztak elsőként az EPC Etikai Kódexhez?

Az EPC projektek Etikai Kódexe a Transparense honlapon magyarul elérhető:http://www.transparense.eu/hu. A Kódexhez már 5 magyarországi ESCO cég csatlakozott: Energy Hungary Energetikai Zrt., Kardos Labor Kft., EnergoSys Zrt., Cothec Kft., GREP Zrt. Európaszerte pedig összesen 67 cég írta alá a Kódexet. Amennyiben az Ön cége is csatlakozna, kérjük, látogasson el ahttp://transparense.eu/hu/etikai-kodex/alairas címre, ahol megtalálja a részleteket.

A csatlakozási lehetőséget 2015-ben kiterjesztettük ESCO, energiahatékonysági vagy közbeszerzési tanácsadók részére is!

További piactámogatás és lehetőségek érdeklődők számára

A projekt keretében workshopokat is tartunk, melynek keretében az érdeklődők megismerkedhetnek az ESCO megoldás elméleti hátterével, a magyar gyakorlati példákkal és a fejlettebb EPC piaccal rendelkező országokból származó tapasztalatokkal. Ha Ön gondolkodik EPC projekt megrendelésében vagy egyelőre még bizonytalan, hogyan valósítson meg energiahatékonysági beruházást, és szeretne a tavasszal és nyáron megrendezésre kerülő workshopjainkon részt venni, jelezze elérhetőségeinken. Olyan cégek érdeklődésére is számítunk, akik szeretnének ezen a piacon megjelenni, ajánlataikat fejleszteni.

Forrás