Tanulmányút Bécsben a MAPASZ szervezésében – Visszatekintés

2015. március 19-én a Magyar Passzívház Szövetség szervezésében és meghívására részt vettünk egy egynapos szakmai úton, melynek az volt a célja, hogy megismerjünk pár energiafelhasználást csökkentő és hatékonyságot növelő építészeti és műszaki megoldást. Az út során a szakmai előadások mellett, számos megvalósult projektet is meglátogattunk, helyi szakemberek segítségével. Ezek a TU Wien, a Raiffeisen Wien 2, a Seestadt Aspern és a LISI Haus voltak. A nap folyamán az előadások és látogatások többször váltották egymást, így az érdeklődést egész nap fenntartották.

Az előadásokon megismerkedhettünk a meglátogatott épületek jellemzőin kívül, Bécs városfejlesztési stratégiájával is, a SmartCity 2050 tervvel, melyet a város növekedő népességének tükrében alakítanak ki. Ez magában foglalja a hagyományos villamosenergia termelési módszerek átalakítását és az elosztott termelés és tárolás városszintű lehetőségeinek kiaknázását. Megismerkedtünk továbbá az osztrák épületenergetikai minősítési rendszerekkel, valamint olyan interneten elérhető tartalmakkal, ahol elérhetők a leginnovatívabb osztrák épületek részletes műszaki leírásai is.

Az út egyik legtanulságosabb állomása, a TU Wien (Bécsi Műszaki Egyetem) felújított épületének megtekintése és az ott hallott előadás volt. Az egyetem épületét 2012 és 2014 között újították fel, melynek eredményeképpen energiafelhasználása az eredeti 7%-ára (93%-al) csökkent, valamint energiaszükségletét teljes mértékben képes fedezni a rajta elhelyezett napelemek és az épület hőhasznosító berendezései segítségével. Ez úgy vált elérhetővé, hogy az épület minden energiatermelésre használható felületét napelemekkel borították be, amiben toronyépület lévén különleges jelentőséget kaptak a homlokzatra szerelt napelemek. A homlokzatokra 230 kWp, a tetőre 98 kWp napemelemet szereltek. A homlokzat egy részén fényáteresztő napelemet is használtak, hogy a lépcsőház fényigényét természetes fénnyel biztosítsák.

Az egyetemi épület felújításakor az összes szóba jöhető megoldást megvizsgálták, melyek közül a helyszínre legalkalmasabbakat valósították meg, így számos különleges és energiatakarékos megoldás kapott helyet. A világítást alacsony fogyasztású jelenlét érzékkelőkkel szabályozzák és LED lámpákkal biztosítják. Irodaépület lévén az épület alsó részén komoly szerverszoba foglal helyet, melynek hulladékhőjét az épület fűtésére használják. Az új lift energia visszatápláló üzemmódra is képes hasonlóan ahhoz, ahogyan a fékező üzemmódban az elektromos autók is visszatáplálnak energiát az akkumulátoraikba.

A Raiffeisen Wien 2 irodaház a Duna csatorna partján épült. Különlegessége, hogy rendkívül gyorsan épült fel és néha még télen is hűtési igény jelentkezik benne. Ez az épület egy rendkívül magas minősítéssel rendelkező passzív irodaház, mely a Dunát is használja hőforrásként, illetve hideg energia forrásként. Mind ebben, mind a TU épületében megtalálható egy épületfelügyeleti rendszer, mely lehetségessé teszi az épület optimális működését.

A Seestadt Aspern egy Bécs külvárosában épülő teljesen új, autómentes élethez tervezett városrész, melyben energiatakarékos lakásokat építenek (25 cm-es hőszigeteléssel) közintézményekkel és természetesen jó tömegközlekedési lehetőséggel. A városrészt 2012-ben kezdték építeni és 3 ütemben 2030-ra tervezik befejezni. Az épületek már elkészült részeibe a beköltözés folyamatos.

A Seestadt Aspern lakásain alkalmazott 25 cm vastag hőszigetelés

A LISI Haus a Solar Decathlon 2013 verseny győztes háza, ahol könnyűszerkezetes, energiahatékony és elsősorban napenergiával működő házak versenyeznek egymással a világ minden tájáról.  (A verseny 2012-es európai verzióján nem mellesleg magyar ház is indult, az Odoo ház, mely az akkori 18 házat tartalmazó mezőnyben összesítésben a 6. helyezést érte el.) A házat a TU Wien diákjai tervezték és építették innovatív megoldásokat alkalmazva, mind építészeti mind gépészeti szempontból. A ház belső terének teljes keresztmetszetében nyitható tolóajtók segítségével a belső tér kibővíthető a teraszokkal, így az élettér közel duplájára növelhető. A teraszon automatikusan is működtethető vízszintes árnyékoló rendszer működik, mely csökkenti a ház nyári hőterhelését. A tetőt borító napelemek segítségével a ház több energiát termel, mint elfogyaszt.

Összeállította

GoodWill Consulting Pályázati Tanácsadó Kft.

Magyarország piacvezető pályázatírója

www.gwconsulting.hu

smart city bécs