Tájékoztató a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó követelményekről

Jogszabályváltozás!

Kiadta a Miniszterelnökség ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSÜGYI HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG

2015. október

1. Előszó

A Magyar Kormány fontosnak tartja, hogy az építtetők minél egyszerűbben, minél olcsóban, a minőséget szem előtt tartva tudjanak tartós épületeket készítetni. Ennek érdekében szeretnénk a korszerű energetikai követelményekről az építésben résztvevő feleket közérthető módon tájékoztatni.

Az elmúlt 60 évben az újonnan épülő épületek komfortosság tekintetében sokat fejlődtek. A komfortosság javulásával együtt az épületek energiafogyasztása, fenntartási költsége és építési költsége is növekedett. A változások következtében nagyban megváltozott az épületekről alkotott képünk, azok iránt támasztott elvárásaink, és jelentősen átformálódtak maguk az épületek is. A megnőtt hazai energiafogyasztás mellett az energiahordozók felvásárlásért folyamatosan erősödik a nemzetközi piaci verseny is. A több ezermilliárd forintos energiahordozó import jelentősen rontja Magyarország külkereskedelmi mérlegét és kiszolgáltatottá tesz minket a nemzetközi piaci folyamatoknak. Emellett a fogyasztással együtt jelentősen megnőtt az épületek károsanyag-kibocsátása is. A kedvezőbb lakókörnyezet, a környezet védelme, Magyarország energiabiztonságának javítása és az épületek gazdaságos üzemeltetése szempontjából egyaránt fontos az épületek energiahatékonyságának javítása. Új épületek építésekor, energiatudatos és költségérzékeny tervezéssel minimális többletköltséggel javítható a tervezett épület energiahatékonysága. Ha az új épületet nagy energiafogyasztásúra építjük, később már csak sokkal magasabb költségen, komoly kompromisszumok árán lehet javítani az energiahatékonyságát.

Annak érdekében, hogy segítsük az energiahatékony építkezéseket, az uniós szabályozásnak megfelelően meghatározásra kerültek a közel nulla energiaigényű épületetekre vonatkozó követelmények. A tanúsítási rendszer is ezekhez a követelményekhez került illesztésre. Ez a tájékoztató a 2-4. fejezetben az épületek használóit, a 2. és 5. Ismertető új lakóépületek építéséhez fejezetben az építkezést fontolókat, az 5-6. fejezetben a hatóságokat, az 5-7. fejezetben a tervezőket, a 2-10. fejezetben a tanúsítókat, a 10. Állami-hatósági épületek tanúsításafejezetben pedig a vagyonkezelőket segíti az új követelményrendszer hatékony alkalmazásában. Remélem, hogy a közreadott információk nagymértékben segítik az eligazodást a vonatkozó építési szabályokban.

Füleky Zsolt

építészeti és építésügyi helyettes államtitkár

Forrás

Még több: Jogszabályváltozások az energetikában