Tagjaink hírei között – Szuperior Épületminősítés az egészségesebb, jobb otthonokért!

A Szuperior Épületminősítés a tudatosan gondolkodó építtetőknek nyújt egy újabb lehetőséget arra, hogy innovatív, modern, a szakma jelenkori technológiai tudásának legjavát felvonultató házba költözhessen mindenféle felesleges kiadások nélkül.

Szuperior Épületminősítés az egészségesebb, jobb otthonokért!

A MAPASZ Innovatív Épületek Egyesület tagjaként a RAVATHERM™ XPS  zártcellás polisztirolhab hőszigetelések gyártója, a RAVATHERM Hungary Kft. is támogatja a Szuperior Épületminősítést és az annak széleskörű elterjesztésére való törekvést.

A minősítés célja egy, a magyarországi viszonyoknak megfelelő, magyarországi szakmai támogatással rendelkező, átfogó és szélesebb tömegek számára is elérhető minősítési rendszer létrehozása volt. Súlypontját az épületenergetikai témakör képezi, de nincs minden csak és kizárólag ez alá rendelve. A Szuperior Épületminősítés egészséges egyensúlyt kíván teremteni az életminőség és a fenntartási költségek között, valamint a kizárólag energetikai értékelésen alapuló egyéb rendszerekkel szemben olyan komplexebb szemléletet tükröz, mely figyelembe veszi az épületenergetikán túlmutató kérdéseket is.

A minősítés szempontrendszerében helyet kaptak egymás mellett a mennyiségi és a minőségi értékelések is, ami szintén elősegíti a komplexebb ítéletalkotást. Ez a megközelítés sokkal érthetőbb és részleteiben is átláthatóbb, mint amelyek az értékelés végeredményeként csak néhány – sokszor még a szakma számára sem egyszerűen értelmezhető – viszonyszámot, értéket adnak meg.

2.2 MAPASZ szuperior a

Egy Szuperior Épületminősítés megszületéséhez az értékelő a tervek alapján az alábbi összes számítást elvégzi, és az összes szempont alapján értékeli a megvalósítandó házat:

– Összesített energetikai mutatók, primerenergia-igény, fűtési energiaigény

– Elhelyezkedés, Mikroklíma, Domborzat, Beépítettség, Szélkitettség

– Üvegfelületek tájolása, Falfelületek és nyílásaik aránya, Üvegfelületek környezeti árnyékolása, A határoló felület és a fűtött légtérfogat aránya, Önleárnyékolás

– Nem átlátszó felületek hőátbocsátási tényezője, Bejárati ajtók és üvegezett nyílászárók hőátbocsátása, Üvegezés g-értéke, Vonalmenti veszteségek, hőhidak

– Légtömörség n50-érték

– Hőkomfort, Hidegsugárzás, Járófelületek hőérzete, Tömör és fényáteresztő felületek U-érték különbsége, huzathatás 2.2 MAPASZ szuperior b

A minősítés a tervek alapján megvalósuló épületet értékeli, mely mind az építtető, mind az építész tervező számára komoly segítség már a tervezés fázisában az energiatudatos, komplex gondolkodás ellenőrzésére.

Mint a RAVATHERM™ XPS  hőszigetelés gyártói biztosak vagyunk abban, hogy a jövőbe mutató megoldások részét képezik az általunk gyártott zártcellás polisztirolhab hőszigetelések is. A RAVATHERM™ XPS  kiválóan alkalmazható többek között az épületek padozatában alaplemez alatti, vagy padló hőszigetelésként, terasztetőkön vagy hőhidas szerkezetek és épületlábazatok hőszigeteléseként.

A minősítéssel kapcsolatos bővebb tájékoztatásért keresse a MAPASZ-t.

Forrás