Szolár-Passzívház kenderből

2-Calce-Canapa

Szigetelés belül? Igenis lehetséges!

Alapszabály, hogy a lehetőségekhez képest a hőszigetelés mindig a külső oldalra kerüljön. Amikor ez nem megvalósítható, akkor készülhet a hőszigetelés a belső oldalra, de különös gondossággal kell eljárni. A falszerkezet belső oldalán hőszigetelni csak úgy szabad, hogy a hőszigetelés belső oldalán – a lakótér felőli oldalon – párazáró réteget kell felragasztani a hőszigetelésre, ezzel megakadályozható a szobában lévő pára bediffundálása az épület külső falszerkezetébe. Ebben az esetben azonban a helyiség páratartalma jelentősen megnő, az pedig más károkat okoz.

A hiba […]

1.
Szolár-Passzív Ház kenderből
Hely: Mullumbimby – Ausztrália, építész: Corey Thomson (Xylosinuous Design) 2.
Egy többszörös díjnyertes építész Dick Clarke (Envirotecture and builder Warwick Larkin) munkája a következő, mely a Blue Mountains(NSW)-ben található. A kender házat egy erdőtűzzel igen gyakran sújtotta környéken ideális választásnak tartották kiemelt tűzállósági tulajdonságai miatt is.3.
Alice Springs – Hemp House4.
A tulajdonos saját maga vállalkozott az építésre a következőkben. A kicsiny házikót 6 nap alatt felfalazták. Helyszín: Tintenbar – NSW Northern Rivers5.
Egy tervezett, jövőbeli projekt Dick Clarke építésztől (Sydney). Maximálisan kihasználja a […]

 • 11134006_931529546878502_6292146240606775884_o

  Egy gyönyörű kenderház

Ez a gyönyörű KenderBeton ház 2012-ben épült! Egyik felét meghagyták a természetes mész alapú, lélegző külső vakolattal, a másikat beburkolták kővel. Strukturális, látszó tölgyfa kerete belsőleg gyönyörű tereket hozott létre a KenderBeton falak mögött.

 • 300eveskenderhaz

  300 éves japán kenderház

A következő történelmi kender épület tökéletes bizonyítéka hogy a kender építészet nem mai találmány, nem egy újabb “alternatív hóbort”, mely lassan feledésbe merülhet. Bármennyire is hihetetlen, a kenderbeton szikla stabil és szerkezetileg tökéletes több mint 300 év múlva is.1698-ban épült!
316 éve áll Japánban, Naganoban, a mai tudásunk szerint, a létező legrégebbi kenderbeton épület.Mr. Nakamura kenderháza a japán nemzeti örökség részeként is elismert, Mr. Nakamura a település egykori vezetője adományozta a falunak, hogy kender múzeumként állhasson időtlen időkig, jól példázva a

[…] bioklimatikus kender
 • Francia bioklimatikus kender épületek

Franciaország, Périgueux, 250 m² bruttó alapterület

Beépítése során eltárolt üvegházhatású gáz (CO2) = 26,5 tonna

A bioklimatikus kenderbeton épület tervezése során figyelembe vették a sajátos időjárási viszonyokat és minimális külső energiaforrás használat mellett törekedtek a lehető legnagyobb komfort kialakítására. A bioklimatikus épülettervezés nem új tudományág. A legtöbb hagyományos építészeti megoldás bioklimatikus elveket követett abban az időben, amikor a hő és a hűtés drága volt és limitáltan állt rendelkezésre. A bioklimatikus épületekbe nem szükséges furcsa és drága rendszereket vagy berendezéseket elhelyezni. Hagyományos építészeti elemek alkalmazásával növelik az energiahatékonyságot és javítják […]

 • KENDER HAZ FOGADO (3)

  Kenderbeton vendégház

Észak-Írországban található ez a gyönyörű kenderház, 2008-ban készült el teljesen kender pozdorjából a zöld építészet jegyében és alacsony költségen.Az idén be is került a The Guardian – Top 10 öko épületek közé az Egyesült Királyságban.További információ: Facebook, a Hemp Cottage weblapja

 • kendervaroshaza

  Kenderből városháza? Le a kalappal Belgium!

Egy a fenntartható építészet irányvonalait és a környezetbarát öko-passzív technológiákat felsorakoztató projekt, mely méltán nyerte el a belga Környezet- és Energiabarát nagydíjat 2013-ban.
Villers-le-Bouillet, Belgium. 2013-ban nyitotta meg kapuit az új közösségi ház, mely különlegesnek számít minden téren a maga nemében, hiszen kenderbetonból készült. Környezetbarát, megújuló alapanyagokból lényegében növényekből(fa váz, kender falak) készült, és mindemellett még a passzívház minősítést is megkapta. A kivitelezés során 2 fontos kritériumot tartottak szem előtt:alacsony energiafogyasztással járó megújuló energiaforrások hasznosítását (napelem, hőszivattyú)
innovatív, környezetbarát építési technológia alkalmazását […]

 • alexei

  Kenderbeton kerti műhely

A cipő tervező Alexei Gaylard igazán innovatív műhelyben dolgozhat zöld anyagokkal körülvéve. Környezetbarát szemléletének eleget téve építtetett egy kenderbeton kerti műhelyt magának. A fenti képen látható Alexei, kertjében a kender épületben. “Nem lett tökéletes – kis hajszálrepedés jelentek meg a falakon, és egy pici darab hiányzik az ajtó körül – de imádok itt lenni. Különleges a kapcsolatom az épülettel, már annyira részemnek érzem, kötődöm hozzá, és érzem hogy természetes ami körülvesz. Öröm itt dolgozni…”
Az egész építkezéshez használt vagy újrahasznosított anyagokat használtak. Különlegessége még a zöld-tető, ahonnan […]

 • playhouse-550x350

  Játék a természetes anyagokkal – Playhouse

Építő: Chris Foraker
Hely: Aprovecho, Cottage Grove, OR(USA)
Dátum: 2011 Augusztus – 2012 Július
Amikor egy zöldebb gondolkozású építészmérnök játszik az anyagokkal és a fenntartható építészetnek szenteli egy kis idejét, akkor ilyen dolgok születnek.
Ez a projekt a Aprovecho’s ‘Sustainable Shelter Series’ keretein belül valósulhatott meg, ami egy pályázat volt a fenntartható építészeti lehetőségek kutatására. A ház 14 négyzetméter, ami elég kicsi ahhoz, hogy a költséges engedélyek nélkül megépülhessen. Különféle természetes építőanyagokból épült fel, hogy oktassák, modellezzék a lehetőségeket.
Az padlástér – Osztott tér, meleg […]

 • Tony_kenderbeton_afrika-(21)

  Az egyik legfontosabb kenderből készült épület

Afrika:éhezés
munkanélküliség
jelentős lakásproblémák, a fekete lakosság nagy része embertelen körülmények között, összetákolt viskókban, nyomornegyedekben élMindezekre jelenthet megoldást Tony Budden dél-afrikai kender aktivista szemlélete, miszerint ami a kendertermesztéshez kell: a klíma, a föld,  a munkaerő, mind rendelkezésre áll Afrikában is. A kormány egyik kiemelt problémája a nyomortelepek, az embertelen körülmények felszámolása. Erre is alternatívát jelenthet a “termessz magadnak otthont kenderből” lehetősége. Az eddigi próbálkozások: betonból, azbesztből és különféle szintetikus anyagokból gyártott lakható dobozok, mind zsákutcának bizonyultak az extrém hőmérsékleti értékek miatt, ezek egyszerűen lakhatatlanra […]

Forrás