Passzívházban szeretnék lakni

Hatalmas üvegfelületek, energiatakarékos életmód, télen meleg-nyáron hűvös otthon – ki az, aki ne valami hasonlóra vágyna? Ha fele olyan idős lennék, mint vagyok, lenne egy összközműves telkem, persze Budaörsön és megfelelő anyagiakkal rendelkeznék, egy percig sem gondolkodnék azon, hogy passzívházat építtessek.

Néhány napja szakemberek tartottak előadást egy budaörsi bemutatóteremben a passzívházak előnyeiről.
-Hazánkban még nem igazán ismert ez az építkezési forma, de Nyugat-Európában már húsz éves tapasztalatokról számolhatnak be. – tájékoztatott Klinger Gábor, aki maga is passzív házban él.
Ezzel a technológiával építhető egyedi-és sorház, társasház és közösségi ház, óvoda és uszoda, iroda és gyártóüzem, tehát bármi.
A kulcsszó: energiatakarékosság.


Miért is jó passzívházban élni? A válaszok: egyenletes a hőmérséklet, nincsenek hideg sarkok, penészesedés kizárt, a nap 24 órájában működik a szellőztetés, szűrt levegő jön a lakótérbe, tökéletes a termikus komfort, nincs huzat, az energiát helyben elő lehet állítani, tehát közmű független, éppen ezért biztonságos, értékteremtő és értéktartó és még sorolhatnánk. Az átlagember számára nem mindegy, hogy egy hagyományos lakóház energiaköltségeihez hasonlítva, a ház annak mindössze 10 %-ka.
Egy bankigazgatónak talán nem számít, hogy milyen magas a havi gázszámlája, – az előadó találkozott egy valóságos példával,- de lehet, hogy környezettudatos, felelősen gondolkodik, szeretne tenni a jövő biztonságáért és ezért választja ezt az építkezési lehetőséget.


Ugyanis talán már az alsó tagozatos iskolások is tudják, hogy a globális felmelegedés okozója a széndioxid kibocsátás. Ez ellen az átlagember nem tud túl sokat tenni. De az építkezési móddal igen. Nem is gondolnánk, hogy a felmelegedésért 40%-ban bizony a házakból kiáramló hő a felelős.
Egy hallgató kérdésére érkező válaszból megtudtuk, hogy a hagyományos építkezéshez viszonyítva 20- 30 %-kal kerül többe a passzív épület és ugyanazok az építkezési szabályok vonatkoznak rá.


Az előadást diavetítéssel tették szemléletessé. A passzívház lakói számára nincsenek tiltások, csak józan megfontolások. A napfényes belső tereket látva, a kitűnő referenciákat hallgatva megerősödött bennem a vágy: passzívházban szeretnék élni!

Forrás