Passzívházakról – első kézből

Az ember okozta klímaváltozás az energiafelhasználásunk formájának és mennyiségének jelenlegi szinten való megtartásával már ebben az évszázadban olyan kihatással lesz ökorendszerünkre, a gazdaságra és az emberek életfeltételeire, amire a történelemben eddig soha sem volt még példa. „ Korunk egyik legnagyobb kihívása az energiaválság, amelynek leküzdéséhez elengedhetetlen egy energetikai, technológiai és gazdasági paradigmaváltás. Ennek egyik eleme — a lakásállomány korszerűsítésén és a megújuló energiák jelentősebb bevonásán keresztül — az energiahatékonyság növelése. A Kormány célja, ezért egy olyan országos energiahatékonysági program megteremtése, amely lehetővé teszi az épületenergetikai támogatások komplex, átlátható kezelését, ezáltal is elősegítve a hazai építőipar és építőanyag-ipar fellendülését.Forrás: Dr. Wolfgang Feist; Aufbruch zur Energieeffizienz; Tagungsband 11. International Passivhaustagung 2007

Azonban a legnemesebb kormányzati szándék is kevés, ha nem áll mellette a szakma és a társadalom támogatása, valamint a felek egymás iránti elvárásainak ismerete.”

Bencsik János energiaügyi és otthonteremtési államtitkár e szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a hagyományosan ősszel megrendezésre kerülő Zöld Építészeti Napokat, melynek keretében a szakmai konferenciák mellett környezettudatos/ energiatudatos építési megoldások megismerésére, passzívházak látogatására nyilt lehetőség.

A passzívház olyan épület, amelyben a kellemes belső klíma – télen és nyáron is – jellemzően külön fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható. Ez több tényezőnek is köszönhető, amelyek együttes hatására alakul ki ez a belső állapot.

A passzívház kiváló hőszigeteléssel rendelkezik a térelhatároló szerkezetein – falak, padlók, tetők, ablakok  – így hővesztesége minimális egy hagyományos családi házzal szemben. A hőveszteség csökkentése nem csak a vastag hőszigetelés felhasználásával érhető el, hanem hőhídmentes és légtömör szerkezet kialakításával, valamit az épület energiaháztartásának építészeti tervezés közbeni figyelembe vételével, amelybe belejátszanak a passzív energiaforrások, mint az üvegezett felületeken keresztül beérkező napsugárzás és a háztartási gépek, valamint a lakók által leadott hő. Az így keletkezett hőveszteség olyan minimális, hogy annak pótlásához nincsen szükség külön fűtési elosztórendszer kialakítására, hanem a fennmaradó minimális fűtési energiaigényt az egyébként is meglévő szellőztetőrendszeren keresztül lehet biztosítani.

A passzívház fűtési energiaigénye – amely 15 kWh/(m2év) – a fenti megoldásoknak köszönhetően 80-90%-kal kevesebb, mint egy hagyományos házé ( 150-300 kWh/(m2év) ) és évente tonnás nagyságrenddel kevesebb széndioxid-kibocsátást okoz.

Napjainkra világszerte kb. 20.000-re becsülhető a megvalósult passzívházak száma.

Magyarországon ma kb. 20-30 passzívház van, de az építési piac az előrejelzések szerint robbanás előtt áll – kb. 5 év múlva valószínűsíthetően az osztrák, német tendenciák lesznek érezhetőek nálunk is, ami azt jelenti, hogy az új épületek kb. 30%-a passzívházként fog megvalósulni.

A passzívház tervezéssel, építéssel foglakozó szakemberek tavaly határozták el, hogy csatlakozva a Nemzetközi Passzívház Napok eseményeihez,  a megépült házak kapuit megnyitva betekintést engednek az építés folyamatába, az érdeklődők az ország számos pontján kereshetik fel a lakókat és „elsőkézből” kaphatnak információkat szerzett tapasztalataikról.

Többek között Budapesten, Dunakeszin, Fótligeten, Isaszegen, Kecskeméten, Mosónmagyaróváron,  Pátyon, Pilisszentlászlón, és Tényőn várták szakmai vezetéssel az érdeklődőket.  Az információk megszerzését több szakmai szervezet tagsága segítette – a Magyar Passzívház Szövetség a Zöldtetőépítők Országos Szövetsége közreműködésével  több helyszínre buszos kirándulást is szervezett, szakmai előadásokkal színesítve a programot.
Passzívházat szinte bármely anyagból készíthetünk: Lehet a fala téglából, tömör fából, betonból, lehet könnyűszerkezetes (fém-fa), de készülhet akár vályogból vagy bontott téglából is. De tervezni csak átgondoltan, szakszerűen csak minden részletre kiterjedően lehet!

Tág határok között választhatjuk ki házunk bármely alkotóelemét, de több előadó figyelmeztette a hallgatóságot, hogy fenntartható épület nem létezik növényzet közbeiktatása nélkül, a világ számos passzívháza zöldtetővel épült. A zöldtetők szigetelik a házat télen, melegebb nyáron pedig hűvösebb lesz az épület, elnyelik az UV sugárzást, elvezetik a csapadék nagy részét, javítják a környezet mikroklímáját, általuk csökken a zaj és por aránya és esztétikailag is nagyon szép hatást nyújtanak.

A bemutatók, előadások igyekeztek felkelteni az érdeklődést a környezettudatos építési módok iránt, rávilágítani azok szükségszerűségére.

Az épületekre több százan voltak kíváncsiak, több buszos túra résztvevői között a Budapest III. kerületében fogyatékos emberek számára épülő Zöld Kuckó lakóotthon támogatói, lakói is kiváncsiak voltak a technológiára, mert egy energiatakarékos passzívház építését határozták el és ehhez gyűjtöttek adományokat a Jobb velünk a világ 2010. évi koncertjének bevételével.

A program folytatásaként az energiatudatos építési módok, különös tekintettel a passzívház-technológia további gyakorlati megismerésére nyílik lehetőség hamarosan, a Magyar Passzívház Szövetség/MAPASZ következő konferenciáján, 2011. február 17-én.

A MAPASZ által korábban szervezett három „Magyar Passzívház Konferencia” előadásai általános tájékoztatást adtak a téma elméleti kérdéseiről, bemutatták a passzívház egyes elemeit, az a külföldi beruházói és üzemeltetői értékelést, a passzívházakkal megvalósítható építészeti minőséget, a passzívházzá történő átalakítás lehetőségét is, de szó volt a fenntarthatóságról, a természetes építőanyagok alkalmazásáról, ezek környezetbiológiai értékeléséről.

A 2011. február 16-18. között megrendezésre kerülő III. TFH+E (Tetők-Falak-Homlokzatok+Energetika) szakkiállítás 2. napjára szervezett IV. Magyar Passzívház konferencia célja a gyakorlati megvalósítás bemutatása.

Az alapokat már ismertnek feltételezve, ai konferencia négy helyen, szekciókra bontva, négy téma kivitelezési részleteit mutatja be.

Az egyes témák:

–       falszerkezetek hőszigetelése

–       szerkezetek légzárása

–       szilikát és szerelt építésmódok

–       passzívházak épületgépészete

Hisszük, és mindent elkövetünk annak érdekében, hogy  egyre több jó minőségű és a városökológiai szempontokat is figyelembevevő energiatakarékos otthon épüljön az elkövetkező években.

Összeállította:

Friedmann Lajosné

titkár

Magyar Passzívház Szövetség

Zöldtetőépítők Országos Szövetsége