PASSZÍVHÁZ USZODA épült

Premier az uszoda épülete, amely passzívház építési móddal épült. Gondos előtanulmányokat készítettek a Német Passzívház Intézetnél az építés előtt. 2012-ben épült meg az uszoda (Lünen-Németország), 208.000 látogató tesztelte eddig a komfortot. A használók és a mérési eredmények is bizonyítják, hogy kitűnően beválik a passzívház építési mód erre a funkcióra is.

Hallenbad_Luenen_aussen_PHI-külső1

Forrás: Passivhaus Institut

Összesen 5 medence épült, az energetikai számításba bevont terület 3.912 m2. Az uszodák nagy energiafaló épületek, ezért jogos volt a gondolat, hogy ezen a területen is kipróbálják a jelentős energiafelhasználás csökkenést eredményező passzívház építési módot.

Természetesen itt is teljesül az egyik alapfeltétel, passzívház szintű nyílászárók alkalmazása, illetve a jól hőszigetelt, ún. termikus burok megépítése. A passzívház szintű nyílászárók használata során az üvegfelületeken a magas páratartalom mellett is elkerülhető a kondenzvíz megjelenése.

Hallenbad_Luenen_aussen2_PHI-külső-2

Forrás: Passivhaus Institut

A magas hatásfokú hővisszanyerős szellőzőrendszer használatával is jelentős energia megtakarítást érnek el. Magas színvonalú levegőmennyiség szabályozó is beépítésre került. A Passzívház Intézet már 2009-től tudományos előtanulmányokat készítettaz uszoda funkció által támasztott igények megvizsgálására. A tanulmányt természetesen felhasználták a tervezők. A további uszodák tervezéséhez is nagy segítséget nyújt, nemcsak a tanulmány, hanem a mérési eredmények elemzése is.

Összesen 850 m2 a medencék felülete. Erre a területre vetítve az energiafelhasználást a fűtési hőigény 1.189 kWh(m2év), a villamos energia igény 718 kWh/(m2év). A villamos energia igény 12 %-a napelemekkel kerül előállításra.

Az épület jól bizonyítja, hogy uszodák építésénél is kitűnő modell a jövőben a passzívház építési mód.

A mérési eredményeket a Passzívház Intézet web oldalán is olvashatják.

Forrás