Online megtekinthetőek a passzívház negyed ellenőrző (monitoring) mérési eredményei.

passzívház lakónegyed3

A németországi, heidelbergi passzívház városrész megfelelt a tesztnek. A mérések bizonyítják a passzívházak nagymértékű energiahatékonyságát. Az eredmények azt mutatják, hogy teljes mértékben megegyeznek a tervezett energetikai értékek a tényleges fogyasztási adatokkal.

1.260 lakás átlag fűtési hőenergia felhasználása összesen 75.000 m2-en (lakóterület) 2014-ben 14,9 kWh/m2év volt. Ez az érték összehasonlítva a régebbi építésű átlag lakásállománnyal 80%-kos energia megtakarítást jelent. A városrészben a különböző építészek és kivitelezők által épített és tervezett épületek, mind megfelelnek a passzívház követelményeknek.

passzívház lakónegyed2

Megérte a város erőfeszítése, hogy egy jövőbe mutató, példaértékű egész városrészt hozott létre, ahol minimális az energiafelhasználás. 116 hektáros területen egy vegyes funkciójú területet hoztak létre. A lakóövezet mellett munkahelyek, irodák kaptak helyet. Egy olyan élettér, ahol egymás mellett van a munkahely, lakás, óvoda, iskola, bevásárlási és szórakozási lehetőség. Mozit, civil polgári központot is terveztek a passzívház lakónegyedben. Korábbi cikkünkben már beszámoltunk az építésről:

http://www.passzivhaz-magazin.hu/a-vilag-eddigi-legnagyobb-passzivhaz-lakonegyede/

A monitoring mérések a havonta leolvasásra kerülő mérőóra állások alapján történtek. Søren Peper vezetésével, a darmstadti Passzívház Intézet végezte több száz lakás bevonásával az ellenőrzést. Az átlag érték 15 kWh/m2év alatt volt. Figyelembe véve, hogy ezek a mérések az első évben történtek, különösen jó eredménynek számít, hiszen a beköltözéssel járó munkálatok alatt általában az első évben magasabb érték jön ki. A tapasztalatok szerint a további években még csökkenni fog a fűtési hőigény.

passzívház lakónegyed1

A passzívház negyed nagyon jó példa arra, milyen jól megegyeznek a tervezés során a PHPP (passzívházakra vonatkozó) energetikai számítással kimutatott értékek a valós energia felhasználással.

Ha minden épület elkészül, 12.000 embernek ad életteret a passzívház negyed.

Itt tekinthetők meg a mérési eredmények:

http://passiv.de/downloads/05_heidelberg_bahnstadt_monitoring.pdf

Forrás