Nyomtatott házak Sanghajban

2014.04.02. 08:30

Behrokh Khoshnevis, a Kaliforniai Egyetem tanára 2011-ben többszintes, alapoktól a tetőig nyomtatott házakról beszélt. Időintervallumot nem jelölt meg, csak annyit mondott, hogy hamarosan.

Tényleg hamar valóra vált Khoshnevis látomása. A napokban jelentették be: gigantikus, 15x10x6,6 méteres 3D printerrel tíz 200 négyzetméteres házat nyomtattak Sanghajban. Épületenként néhány óra leforgása alatt készültek el, a gép alulról felfelé, rétegről rétegre haladva dolgozott. Egy-egy ház költsége 4800 dollár.

haz1.jpg

Az építkezést és a printer, valamint az anyagok fejlesztését helyi cég, a 77 építőanyag-szabadalmat (üvegrostokkal megerősített gipsz, cement stb.) jegyző WinSun kivitelezte. Előállításukhoz újrahasznosított építkezési és ipari hulladékot, valamint salakot használtak. Száz 3D nyomtatásra specializálódó újrahasznosító üzem létrehozását tervezik, minden 300 kilométerre jutna egy. Az új technológiával felére csökkenhetnek az építési költségek.

haz2.jpg

A számítógépes tervezésnél és modellezésnél értelemszerűen figyelembe vették a szigetelések, ablakok, víz- és elektromos vezetékek stb. elhelyezését, amelyek így könnyen beszerelhetők később.

Forrás