Napelemekkel segítik a Bugát Pál Kórház ellátását

Újabb sikeres pályázat révén a napkohók után a jövőben napelemek is támogatják a Bugát Pál Kórház energiaellátását.

A most elnyert 128 millió forintos, 100 százalékos támogatottságú projekt révén épít ki a gyógyító intézmény napelemes rendszert, amely villamos energia szükségletének 15 százalékát lesz képes megtermelni.

A kórházban komoly infrastruktúra üzemel, aminek az állandó energiaellátása nemcsak célunk, de kötelességünk is. Az épületek üzemeltetésében, a betegellátásban használt műszerek, berendezések nagy energiaigényűek, még a legalacsonyabb fogyasztási időben is. A megújuló energia alkalmazása nagy lehetőség – nyilatkozta Weisz Péter főigazgató.

Fenntartható intézmény. Napelemek a gyöngyösi kórház tetején. FOTÓ: CZÍMER TAMÁSFenntartható intézmény. Napelemek a gyöngyösi kórház tetején. FOTÓ: CZÍMER TAMÁS

A gyöngyösi kórház hotel-diagnosztikai épülettömbjének lapos teteje kínálja a lehetőséget arra, hogy a nyertes pályázat révén viszonylag egyszerű műanyag bölcsős megoldással 781 polikristályos napelem panelt, tizenkét invertert és a szükséges tartószerkezeti elemeket helyezzenek el és üzemeltessenek.

– Meggyőződésünk az, hogy fenntartható intézményt csak megújuló energia alkalmazásával együtt lehet hosszútávon üzemeltetni – tette hozzá a főigazgató.

Forrás

Megjegyzés: Az épületet a Linea Mérnökiroda Kft, a MAPASZ tagja tervezte.

Előzmény