MOBIL KONTÉNER PASSZÍVHÁZAK – szétszerelhető- újraépíthető

passzívház konténer2

Világrekordgyanús gyorsaságú építésű idővel, 1 hét alatt épült fel a 40 diák számára szálláshelyet biztosító konténer passzívház kollégium.

Bécs közkedvelt város egyetemisták számára is, gyakori a lakás és a kollégiumi férőhely hiány. Kiváló lehetőséget nyújt a hiány orvoslására a világpremiernek számító, előregyártott konténer passzívház.

passzívház konténer

A mobil konténer passzívházak nagy flexibilitást nyújtanak.

Többször szétszerelhető és más helyszínen újraépíthető a konténer lakóegység. A nagy rugalmasság mellett a rendkívül gyors építés, magas lakókomfort valamint nagy energia megtakarítás jellemzi a passzívház konténereket.

A bécsi passzívház kollégium építésével újra bebizonyosodott, hogy egy passzívház nem feltétlenül drágább, mint egy, a mai szintnek megfelelő energiatakarékos építési mód. Világviszonylatban is példaértékű a 3.500 m2 területen 2015 szeptemberében átadott „GreenFlexStudio” projekt (Építészet: F2 Architekten ZT ).

10 lakóegységet foglal magába a nagyvonalú kétszintes fedett átriummal összefogott kollégiumi épület. Az átriumban kellemes közösségi teret alakítottak ki, felülvilágítókkal biztosítva a természetes fényt.

passzívház konténer 1

A 250 m2 nagyságú belső udvar jó színtere a diákok közösségi életének, ez a központi tér az épület szíve. Itt kapott helyet egy iroda és porta helyiség is, ahol információt, eligazítást kapnak a diákok, ide látogató vendégek.

konténer passzívház belső udvar

Közös főzésre kiválóan alkalmas konyhák, valamint mosókonyhák is rendelkezésre állnak a közösségi térből nyíló földszinti helyiségekben. Természetesen az egyes lakóegységekhez is tartoznak még mini konyhák, amit az apartman vagy a szoba bérlője külön használhat.

A 4 szobát magába foglaló lakóegységek a központi belső térből nyílnak. A szobákon és a kis garzon konyhákon kívül, egy közösségi szoba és két fürdőszoba is tartozik egy-egy egységhez. A felső szinten egy loggia nyújt további közösségi találkozó helyet a diákok számára.

Mind a 10 lakóegység teljesen bebútorozva, minden apró részletig végiggondolt berendezésekkel szolgálja a lakók kényelmét.

A GreenFlexStudio „dobozok” egy összeszerelő csarnokban készülnek el 2 hónap alatt, beleértve minden alkotóelemet, az árnyékoló és nyílászáró szerkezeteket, padlóburkolatokat, szellőzés, fűtés, világítás, szaniter és egyéb berendezéseket is. A csarnokban teljesen előkészítik szállításra a boxokat. A helyszínen daruval emelik be, majd szerelik össze az egyes elemeket.

A földszinti 5 doboz rögzítése a pontszerű előregyártott beton alapozási elemekhez történik és természetesen statikailag is összeillesztésre kerülnek. A központi tér favázas szerkezettel épül.

A helyszínen a dobozokat már csak a víz, csatorna és elektromos hálózatra kell rákötni és így rekord gyorsasággal beköltözhetőek a 75 m2 alapterületű konténer lakóegységek.

passzívház konténer3

Az 1.000 m2 össz. alapterületű kollégium 10 GreenFlexStudioBox része 1 hét alatt került felállításra. A befejező külső és belső munkák 3 héten belül teljesen lezárultak.

Passzívház építési költségek

Míg Ausztriában egy konvencionális (fűtési hőigény: 25-40 kWh/m²év), szociális lakás kivitelezési költsége támogatással 1.450 Euro / négyzetméter, ennek a passzívház (15 kWh/m²év) konténer kollégiumnak a bruttó területre vonatkozó építési költsége 1.140 Euro volt négyzetméterenként. Beleértve a kivitelezési költségbe a külső napvédelmet is- mondta Günter Lang úr.

A projekt nagyon jó példa arra, hogy a magas minőséget (energetikai és lakókomfort egyaránt) biztosító passzívház megfizethető lakhatási lehetőséget biztosíthat. Annak ellenére, hogy a projekt állami támogatás nélkül épült, még így is csak 350 Euro-t kell fizetniük a diákoknak havonta, beleértve minden, mosás, főzés, villany, fűtés, stb.. rezsi költséget. Ez nagyon jó árnak számít Bécsben, a közkedvelt egyetemi városban. A passzívház építési mód kiváló friss levegőellátást, magas lakókomfortot, szabályozható hőmérsékletet, és napvédelmet biztosít.

Ökológiai tényezők

Az egész projekt kémiai favédelmi anyagtól mentes, favázas szerkezet. Nagy hangsúlyt fektettek az építési biológiára.

A teljes épületben ásványgyapot hőszigetelést alkalmaztak. Minden részlet újra felhasználható más helyszínen, még maga az alapozás is áthelyezhető.

Minimális logisztikát igényel az építés.

Minden lakóegység 5,5 m széles és 16,8 m hosszú elemből áll. Az egész projekt minimális szállítást igényel, helyi, környékbeli vállalkozók végzik az előkészítést, összeszerelést és a szállítást is.

Forrás