MEGNYÍLT A VILÁG ELSŐ PASSZÍVHÁZ MÚZEUMA

Legalább olyan tetszetős, mint amilyen energiatakarékos – a világ első passzívház múzeuma jó példája annak, hogy nem feltétlenül kell kompromisszumot kötnünk dizájn terén, ha passzívházat szeretnénk. Az intézmény idén tavasszal nyitott a németországi Ravensburgban, azóta is csodájára járnak a látogatók.

A különleges múzeum nemcsak energiahatékonyságból, illetve környezettudatos építészeti megoldásokból vizsgázott jelesre. Arra is nagy gondot fordítottak, hogy a kényes műalkotások számára optimális levegőt engedjen a belső térbe. A hő- és nedvesség-visszanyerő szellőzőrendszer jóval a passzívházak számára előírt standard felett teljesít, ezért nemcsak a műtárgyakat óvja, de a látogatók számára is rendkívül kellemes klímát biztosít.

A múzeum egy művészházaspár német expresszionista gyűjteményének ad otthont; maga az épület a történelmi városrész déli szélén fekszik, és úgy simul bele a városképbe, mintha mindig is ott lett volna. A legmodernebb technológia a történelem nyomaival keveredik, tökéletes egységet alkotva. Az épület homlokzatát például egy belga kolostor kétszáz éves tégláiból alakították ki, a felette lévő ablakok pedig ferde üvegzsalukból állnak, hogy megtörjék a fényt.

A festmények és más műtárgyak rosszul viselik a napsütést, ezért nem került sok ablak az épületre. A tervezők számára talán az volt az egyik legnagyobb kihívás, hogy a ház így nem jutott elég napenergiához – de erre is találtak megoldást. Az élelmes szakemberek a látogatók belső térben rekedt testhőjét fogták fel, és hasznosították mint hőenergiát. Nem véletlen, hogy ez a világ első múzeuma, amely megfelel a passzívházak valamennyi előírásának.

Írta: Kiss Viktória

Forrás