KÓRHÁZBÓL PASSZÍVHÁZ?

A Bugát Pál Kórház közel két éve bezárt szakrendelője kelhet új életre idén egy nagyszabású beruházásnak köszönhetően. Az épületszárny év végére tervezett nyitása után a kórház nemcsak teljes kapacitásával működik majd újra, de korszerűbb környezettel is várhatja a gyöngyösieket.

A 2013. novemberének végén kezdődő munkálatok egy teljesen új szárny építésére szólnak, ami a korábban meglévő, de már lebontott épületrész helyére kerül. A négyszintesre tervezett déli szárny természetesen szorosan kapcsolódik majd – elődjéhez hasonlóan – a jelenlegi épülethez, de energiagazdálkodás szempontjából egy jóval modernebb megvalósítás mellett döntött a vezetőség.

Az 1,3 milliárd forint értékű beruházás terveit a Línea Mérnökiroda szakemberei készítették, akik nemcsak az energiatudatos épületek elkötelezett hívei, de az egészségügyi épültek tervezése (szakorvosi rendelők, mentőállomás, művese állomás, dialízis központ) sem jelent újdonságot számukra. A Bugát Pál Kórház új szárnyának építésekor e két terület egyesítésével egy több, mint 3000 négyzetmétert számláló épületrészt terveztek, ami a passzív házakhoz hasonló belső kialakítást kapott.

A gazdaságosan üzemeltethető szárny tökéletesen illeszkedik az egészségügy korszerűbbé tételének koncepciójába. De ami ennél is sokkal fontosabb, a modern épületgépészeti eljárásokkal nyerhető megtakarítást a betegek és a személyzet javára fordíthatják.

Írta: Peitli Csilla
Megjegyzés: 2013-as hír