Jégvermen keresztül hűtik a passzívház társasházat – újdonság a jégfűtés

A passzívház társasházat a közös kertbe leásott jégverem segítségével hűtik nyáron. Ami még érdekesebb, hogy nemcsak hűtik, hanem jég segítségével fűtik is az épületet. Az új trend a “jégfűtés”.

jégfűtés passzívháznál

Németországban terjed az új fűtési rendszer, amelynél jeget használnak fűtésre. A fűtési elv ötlete abból indult ki, hogy 1 kg jég felolvasztása során annyi energia nyerhető, mintha 1 liter vizet melegítenénk fel 80 Celsius fokra.

A 670 m2 területű, 5 lakásos passzívház tervezésénél már közel 100 családiház tapasztalata állt a tervezők rendelkezésére az új rendszerről. A társasház kertjében 3 m3-es jégtartályt építettek betonból, amely összeköttetésben van a gépészeti helyiségben elhelyezett hőszivattyúval. A hőszivattyú segítségével hőt nyernek ki a jegesedés illetve a felolvadás folyamatán keresztül. A víz fagyáspont fölé történő felmelegítéséhez napkollektorokat használnak.

A gépészeti rendszerhez így szükséges egy jégverem, ( családiházaknál 1m3 -es tartály elegendő ), megfelelő gépészeti csövek, hőszivattyú és napkollektor. Nyáron megfordul a folyamat, akkor hűtésre használható a jégveremben tárolt víz.

passzívház társasház

passzívház gépészet

A passzívház társasháznak a fűtése és hűtése is, ezzel a rendszerrel teljes mértékben megújuló energiával történik.

 

 

 

 

 

 

 

A gépészeti helyiségben egy hőszivattyút és két puffertartályt helyeztek el. A társasház közös gépészeti helyiségében elhelyezett puffertárolók összeköttetésben vannak az egyes lakásokban elhelyezett kisebb puffertályokkal.

A kert végében ásott jégtartály nem is látszik, befüvesítették a tetejét. A földszinti lakásokhoz tartozik saját terasz, de a hátsó kertet az összes lakástulajdonos használhatja. A jégtartályt nagyon jól le kell fedni, nem érheti fény a benne lévő vizet, nehogy algásodás induljon el.

DSC05030

DSC05029

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tetőn napelemeket is elhelyeztek (összesen 29 kWp), amelyek a fűtésre rásegítenek.

A tervezők gondoskodtak mechanikus rendszerű napvédelemről is, de a tapasztalat szerint kitűnően működik az új irányelv szerinti nyári hűtés.

árnyékolás passzívháznál

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás