Itt világ legnagyobb városi légtisztítója!

A hatalmas elszívó tervezője, Daan Roosegaarde bemutatta a világ legnagyobb szmog-tisztító gépét Rotterdamban, Hollandiában. Egy sikeres Kickstarter kampánynak köszönhetően tudott útjára indulni a hatalmas légtisztító, hogy megszabadítsa a parkokat és városokat a légszennyezéstől.

A hét méter magas torony zöld energiát használ és 30.000 köbméter levegőt képes megtisztítani. A szmogmentes torony hasonló technológiával működik, mint egy beltéri légtisztító berendezés, csak erősebb, mivel kültéri használatra tervezték.

A szmogmentes torony beszívja a szennyezett levegőt a felső részen, és a már megszűrt, tiszta levegőt a hat oldalsó szellőzőn ventilátorok segítségével kifújja. Nagy előnye, hogy az egészen apró , finom szemcséket is képes kiszűrni és megtisztítani, melyeket az általános szűrőberendezések nem tudnak.

Az óriás szmog-szívó mindössze 1.400 watt energiát igényel, akárcsak egy vízforraló, és LED-ek veszik körbe, hogy a torony ki legyen világítva éjszakára. Egyébként a LED lámpáknak és egyedi formájának köszönhetően úgy néz ki, mint egy modern szobor.

A kiszűrt anyagokat (a szmog porból származó szén részecskéket) sem dobják ki, hanem ékszerek készítéséhez használják fel, például gyűrűt vagy mandzsettagombot csinálnak belőlük. Minden egyes ékszer 1000 köbméternyi levegő összetömörített szennyeződéseit tartalmazza.

A következő szmog-tornyok lehetséges telepítési helyei: Peking, Mexikóváros, Párizs, és Los Angeles. Az ötlet kitalálója és a dizájner, Roosegaarde így fogalmazott: “Szerintem még ennél is többet tudunk tenni a környezetünkért. Örülünk, hogy a szmogmentes projekt elindult, ez előrevetíthet egy tisztább jövőt.”

Íme, egy rövid videó az ötletgazdával, aki az akkor még csak a Kickstarteren megjelenő projekthez kérte a támogatók segítségét.

Képek és videó: studioroosegaarde

Forrás