ILYEN VOLT, ILYEN LETT- FELÚJÍTÁS PASSZÍVHÁZZÁ

Az épület megkapta a minősítést, melyet a Passzívház Intézet dolgozott ki felújításokra.

passzívház felújítás1

Eddigi legnagyobb felújítási projekt az Insbrucki Egyetem átalakítása passzívház komponensekkel.

Az új egyetemi épületnél jelentős energetikai megtakarítást érnek el. A fűtési hőigény a régi épületnél 180 kWh/m2 év volt, míg az átalakítás után 21 kWh/m2 év.

Ezzel az értékkel teljesíti a projekt az ún. EnerPHit előírásait. Az előírás szerint a passzívház komponensekkel történő felújítás során a fűtési hőigény határértéke 25 kWh/m2 év.

passzívház felújítás2

Az 1968-ban épült egyetemi épületből csak a vasbeton födémek és pillérek maradtak meg a felújítás során.

A tervező építészek szorosan együttműködtek a Passzívház Intézet munkatársaival a tervezés során. Az együttműködés nagyon eredményes volt. Többek között kialakítottak egy automatikusan működő hűtési rendszert, amely a nyílászárókon keresztül szabályozza az éjszakai hűtést, friss levegő beengedésével.

Olyan sikeres a hűtési rendszer, hogy, még a legmelegebb napokon (36 Celsius fok volt) sem volt szükség gépi hűtésre. Az éjszakai átszellőztetés nappal kellemes munkahelyi klímát biztosított.

passzívház felújítás4

passzívház felújítás3

A felújítási projektnél nemcsak az energetikai átalakítás volt a cél. Az irodaházban a munkahelyi komfortérzet ( friss levegő ellátás, egyenletes hőmérséklet az ablak melletti és mélyebb irodai területeken is) jelentősen javult és emellett természetesen a gazdasági szempontok is szerepet játszottak a tervezésnél.

Október 23-án adta át Prof. Dr. Wolfgang Feist a minősítő oklevelet. Mint egyetemi oktató az Insbrucki Egyetemen, ő maga is használója az épületnek. „Bár októberben már elég hideg volt Insbruckban, még nem volt szükség a fűtőtestek használatára. „- mondta Dr. Feist.

Forrás