Ilyen még nem volt! Összefogás a Hazai Hatékonysági Program megvalósításáért

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC ) és négy szakmai szervezet közreműködésével létrejött javaslatcsomag az energiahatékonyság drasztikus növelésének finanszírozására nyújtott be megoldást.

Az energiahatékonyság a magyar gazdaság láthatatlan kincsesháza, az eddig ki nem használt versenyképességi lehetősége, ami kiaknázatlan volt eddig. Számos olyan gazdaságos beruházás, átalakítás végezhető el ezen a téren, ami ma a tőkehiány miatt nem valósult meg. Házaink az utcát fűtik fossilis, környezetkárosító anyagokkal, a gépeink falják az áramot, és az iskolákat sokszor nagyon nehéz így kifűteni. Ha mindezek korszerűsítésére, beruházásokra jutna elég pénz, akkor nemcsak a rezsi csökkenne, de kisebb lenne a gázimport és új munkahelyek jöhetnének létre, új növekedési pálya bontakozhatna ki. Az energiahatékonyságban – különösen az épületenergetikában – meglévő hatékonysági potenciál hasznosítása nemcsak környezetvédelmi, hanem elsősorban versenyképességi kérdés.

A kidolgozott Hazai Hatékonysági program évente 40 ezer épületenergetikai célú lakásfejlesztést irányoz elő 2020-ig. Megvalósításával tovább csökken a lakossági rezsiköltség, ami több tízmilliárdos költségvetési többletet jelent, versenyképesebb kkv-kat, megújuló középületeket, csökkenő energiaimportot és összesen 40 ezer új munkahelyet. A terv kidolgozója öt építőipari és energetikai hazai szervezet:MEHI – Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft.MÉASZ – Magyar Építőanyagipari Szövetség

MEPS – Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete

MÉSZ – Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség

HuGBC – Magyar Környezettudatos Építés Egyesület szakmai szervezet:

Óriási a társadalmi igény az energiahatékonysági beruházások támogatására

Az elmúlt évek tapasztalata szerint óriási igény van az energiahatékonysági fejlesztésekre, mert az emberek jól tudják, hogy szigeteléssel, kazáncserével, ablakcserével jelentősen csökkenthetők a rezsiköltségek, amelyek ma egy átlagos háztartás költségeinek 16%-át teszik ki. Egy korábbi felmérés szerint a lakosság egynegyede korszerűsítene a következő 3 évben. Azonban az emberek 87%-ának nincs megtakarítása, hitelt csak drágán tud felvenni, és a lakosság számára korábban megnyílt, az igényekhez képest csekély keretösszegű pályázati források egy-két nap alatt kiapadtak. Az épületenergetikai fejlesztések egyik legnagyobb gátját így a forráshiány jelenti, de van megoldás!

A megvalósítás forrása: a vissza nem térítendő EU-forrás, önfinanszírozó hitellel kombinálva

A Hazai Hatékonyság program adófizetői források felhasználása nélkül kínál forradalmian új lehetőséget a jelentős épületenergetikai célú fejlesztésekre.A pályázók uniós forrásból származó, vissza nem térítendő és az ÁFA mértékét meghaladó támogatási részhez jutnak. Egy adott projektnél ezt egészíti ki egy olyan fejlesztési vagy beruházási hitel, amelynek törlesztőrészlete (változatlan fogyasztási szokások mellett) kifizethető az elért energia megtakarításból. Ezáltal az energiahatékonysági beruházások a megtakarított energia árában termelik ki a finanszírozás költségeit

A Hazai Hatékonyság szerint évi 60 milliárd forint jutna a 2014-2020 között igénybe vehető uniós forrásokból energiahatékonysági fejlesztésekre, a KEHOP, GINOP és TOP-VEKOP programokon keresztül:

  • Évi 20 Mrd Ft a KEHOP-ból, a Hazai Hatékonyság keretében lakossági célú, meghatározott mértékű energia megtakarítást kiváltó lakásfelújításokra, energiahatékony új épületek építésére, tanúsítások és szaktanácsadás támogatására.
  • Évi 20 Mrd Ft a GINOP-ból, a Hazai Hatékonyság keretében vállalkozások telephelyfejlesztéssel összefüggő energiahatékonysági beruházásaira, vállalati energiahatékonysági auditokra, a fejlesztést orientáló szaktanácsadásra, továbbá egy Energiahatékonysági Széchenyi kártya bevezetésére, egyszerű kisvállalkozói projektekre.
  • Évi 20Mrd Ft a TOP és VEKOP programokból a Hazai Hatékonyság keretében komplex felújításokra, energiahatékony új épületekre, társadalmi mobilitást szolgáló energiahatékony bérlakásokra valamint felmérési programok és auditok megvalósítására.

A hitelfelvevők a törlesztés során jelentik a már csökkentett energiafogyasztásukat a hitelintézetnek. Az 5-10 éves futamidőkkel, változatlan fogyasztási szokások mentén a hitel kifizethető a megtakarított rezsiköltségekből.

Az építőanyag gyártók, és a kivitelezői értéklánc versenyképességét egyaránt erősíti a beépítésre kerülő termékek áraira és a kivitelezésre a programban javasolt számlaadási kötelezettség. Ez a megoldás a tisztességes kereskedőket és kivitelezőket közvetlenül „hozza helyzetbe” . Ezáltal visszaszorul a kétes minőségű szürkeimport is.

A Hazai Hatékonyság keretében végrehajtott beruházások minősége kulcsfontosságú, hiszen az igénybe vett banki forrás az elért megtakarításból kerülne kifizetésre. Ezért a program alkotói javasolják, hogy pályázni csak műszakilag igazoltan megfelelő termékek beépítésével lehessen, továbbá a konstrukciókban elő legyen írva a műszaki ellenőr bevonása és teljesítésigazolása is.

Gazdasági hatékonyság rövid elemzése:

A Hazai Hatékonyság program az uniós források mindössze 6%-át igényelné. Ezt fejlesztési és kereskedelmi banki források által nyújtott hitelkeretek háromszorozzák meg, így 7 év alatt a források kétharmadát adó piaci forrásokkal együtt összesen 1260 Mrd forint juthat energiahatékonysági fejlesztésekre. A források egy központi „Hazai Hatékonysági Alap”-ból kiszámíthatóan és rendszeresen kerülnének kihelyezésre, egyszerű és átlátható feltételekkel.

  • A program eredményeként 40 ezer új munkahely jöhetne létre – nagyrészt az építésgazdaságban.
  • A Hazai Hatékonyság révén évi 40.000 lakás épületenergetikai fejlesztése válik lehetségessé és a középületek 4%-a is megújulhatna.
  • A költségvetés a Hazai Hatékonyságnak köszönhetően a következő 7 évben egyre növekvő pályára lépne, évi átlag 70 milliárd forintos többlettel számolva, mivel a megnövekedett foglalkoztatásból és gazdasági aktivitásból származó többletbevételek bőven ellensúlyozzák az alacsonyabb energiafogyasztás áfa bevételeit.

Forrás