Ház- és épületszigetelés – Ezeket fontos tudni

Mostanában szigeteltetne? Ezeket jó, ha tudja. Az Austrotherm Kft. szakértője összegezte, hogy milyen követelményeknek kell megfelelenie az épületeknek.

Kruchina Sándor (MAPASZ tag) a távirati irodának elmondta: a szeptemberben módosult épületenergetikai követelmények már rögzítik a csaknem 0 energiaigényű épületekre vonatkozó szabályokat, miként azt is, hogy mikortól kell ezeket alkalmazni. Ez azonban jelentős kavarodással is járhat. Közölte: a jelenleg hatályos szabályozás, amit költségoptimalizált modellnek is szoktak hívni, azokra az épületekre vonatkozik, amelyeknél központi költségvetési pénzt vagy EU-támogatást vesznek igénybe. Ez a követelmény minden épületre csak 2018. január elsejétől lép életbe.

A szakértő rámutatott, hogy a mostani szabályozás az építési engedély idején kéri számon a hatályos követelmények teljesülését, míg az új szabályozásnak a használatba vétel idején kell megfelelni. Ezért például előfordulhat, hogy egy 2017-ben építési engedélyt kapott családi ház kivitelezése megcsúszik, és csak négy év múlva készül el.

Ha így lesz, nem fogja megkapni a használatba vételi engedélyt, mivel 2021-ben már nem fog megfelelni az akkori előírásoknak – hívta fel a figyelmet.

“A két szabályozás között pedig akkora a különbség, hogy egy egyszerű szigetelési vastagság növelésével nem lehet neki megfelelni. Ugyanis az energiaigényt csaknem a felére kellene redukálni, és gondoskodni kell megújuló energiaforrások használatáról is. Így hát nem marad más, mint rendkívül költségesen újratervezni, átépíteni a frissen felhúzott épületet. Ugyanez a helyzet állhat elő egy közintézmény esetén is” – hangsúlyozta Kruchina Sándor.

Mindez a szakember szerint elkerülhető, ha már ma a csaknem nulla energiaigényre méretezik az épületeket. Ehhez jelenleg is minden építő- és épületszigetelő anyag rendelkezése áll.

Forrás