Határozottabb energiaügyi lépéseket várnak a környezetvédők az EB-től

Az Európai Bizottság tegyen határozottabb lépéseket annak érdekében, hogy csökkenjen az Európai Unió (EU) függősége a fosszilis energiahordozóktól, és segítse a megújuló energiákra átállást – ezt kérték a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége képviselői Maros Sefcovictól, az EU Bizottsága energiaunióért felelős alelnökétől, aki kedden Magyarországra látogatott.

A Magyar Természetvédők Szövetsége az  MTI-hez eljuttatott keddi közleményében  hangsúlyozta: Magyarországnak különös érdeke fűződik ahhoz, hogy az EU csökkentse függőségét a fosszilis energiahordozóktól, hiszen a kőolaj és a földgáz mintegy 80 százalékát importálja az ország. Évente közel 2000 milliárd forintot költ Magyarországenergiaimportra, pedig az energiahatékonyság javításával és hazai megújuló energiaforrások használatának elterjesztésével ennek az összegnek egy jelentős részét a hazai gazdaság fejlesztésére fordíthatná.

A Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége – a MAPASZ partnerei –  szerint az energiauniónak a fosszilis energiahordozóktól való függőség csökkentéséről kell szólnia.

A két civil szervezet azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy segítsen felszámolni a fosszilis energiahordozóknak nyújtott támogatásokat, amelyek az Európai Unióban évente mintegy 200 milliárd eurót tesznek. Szintén sürgetőnek tartják az energiaadózásról szóló irányelv korszerűsítését azért is, mert a jelenlegi irányelvben meghatározott minimumadókat kihasználva, egyes tagországok viszonylag alacsony üzemanyagadókat vezettek be, ami a magasabb adókat alkalmazó országoknak (köztük Magyarországnak) komoly bevételkiesést jelent a külföldi tankolások miatt.

A közlemény szerint Maros Sefcovic válaszában kifejtette: az Európai Bizottság arra törekszik, hogy a tagországok gázvásárlásai minél átláthatóbbak legyenek, így csökkentve kiszolgáltatottságukat. Szorgalmazzák a káros támogatások felszámolását, azonban ez nagyrészt a tagországok hatásköre. Kezdeményezték az energiaadózás kiterjesztését, azonban az megbukott a nemzeti kormányok ellenállásán, így inkább az emisszió-kereskedelmi rendszer továbbfejlesztésében látják a kiutat. Ezt az EU-n kívül is igyekeznek elterjeszteni, így például a szén-dioxid legnagyobb kibocsátója, Kína uniós szakértők segítségével vezeti be a rendszert.

Forrás: MTI 2015. június 16., kedd 19:34