Green House: Energiahatékony ABB-megoldások

Az ABB, a világ egyik vezető automatizálási és energetikai vállalata energiahatékonysági szempontok által vezérelve 2012 elején költözött hazánk legzöldebb irodaházába, a Skanska által fejlesztett Green House-ba. A Green House az első épület Magyarországon, amely megszerezte a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) zöldépület-minősítő rendszer legmagasabb, Platina szintű kvalifikációját.

A LEED minősítés értékeli a környezeti szempontból előnyös elhelyezkedést, a vízfelhasználás hatékonyságát, az energiahatékonyság és CO2 kibocsátás szintjét, a felhasznált anyagok eredetét és minőségét, az épület belső környezetének kvalitását, illetve a beépített innovatív technológiai megoldásokat. A Green House minden területen kiváló hatékonysági és fenntarthatósági mutatókat produkált.

Green House: Energiahatékony ABB-megoldások

Az épület kivitelezése során 33.000 tonna vasbetont és 800 tonna acélszerkezetet építettek be. A homlokzat 800 db nagytáblás elemből, 2000 m² függönyfal szerkezetből épült, 4200 m² üveg, és 5600 m² kerámiaburkolat felhasználásával. A kivitelezés 1200 ember 250 ezer munkaóráját vette igénybe. A projekt valamennyi fejlesztési fázisában modern műszaki megoldásokat és zöld technológiákat alkalmaztak, hogy az épület ökológiai lábnyomát minimalizálják, csökkentsék az energiafelhasználást, és várhatóan 60%-kal mérsékeljék a CO2 kibocsátást.

Green House: Energiahatékony ABB-megoldások

Az ABB szállította a teljes épület energiaellátásához és elosztásához szükséges, középfeszültségű berendezések, transzformátorok és alelosztók alkotta rendszert. A fenntartható fejlődés és az energiahatékony működés alapeleme a vállalat által nyújtott szolgáltatásoknak, illetve a központi iroda- és raktárépület üzemeltetésének. A Green House irodaház vezérlési megoldásai tökéletes összhangba hozzák a napi munkavégzéshez szükséges komfortot a környezettudatos gondolkodással.

Green House: Energiahatékony ABB-megoldások

Az ABB i-bus® KNX intelligens épületirányítási- és üzemeltetési rendszer szabályozza és összehangolja az épület energiaigényes funkcióit. A KNX-rendszer biztosítja az energiahatékony működés feltételeit, amelyek magukba foglalják a világítási és árnyékolástechnikai vezérlésekből adódó megtakarításokat, fűtési/hűtési rendszer szabályozását/ablaknyitás függő engedélyezése-tiltását, állandó megvilágításra szabályozást, jelenlétfüggő világításkapcsolást és fűtés- és hűtésszabályozást, valamint a világítási rendszerrel közösen vezérelt árnyékolástechnikát.

Green House: Energiahatékony ABB-megoldások

A hagyományos rendszerekhez képest a telepített KNX- rendszer az épületvilágítási energia-fogyasztását 32-35%-kal csökkenti. Emellett a fűtési/hűtési rendszerek üzeméből adódó energiafogyasztás 38-43%-kal csökkenthető. A fűtés és az azzal szoros összefüggésben lévő melegvíz-előállítás területén az érvényes rendeletekhez képest akár 71%-os megtakarítás érhető el, többek között olyan egyszerű megoldásokkal, mint az épület tájolása, a homlokzat szigetelése, a geotermikus és napenergia felhasználása, illetve az egész rendszer automatizált felügyelete. A vízfelhasználási megtakarítások víztakarékos szerelvényekkel, szürkevíz használatával, és megfelelő növények telepítésével elérik az 50%-ot.

Miben tér el a Green House a hagyományos irodaépületektől?

A Green House számos környezettudatos technológiát ötvöz, amelynek köszönhetően hozzájárul az erőforrások hatékonyabb felhasználásához és csökkenti az épület környezetre gyakorolt káros hatását.

Az épület tetejének 50%-a biodiverz kerttel ellátott zöldtető, amely csökkenti a városi hősziget kialakulásának esélyét, emellett a csapadék tartózkodási idejét is megnöveli, ezáltal elősegíti a természetes párolgást. Városi hőszigetről akkor beszélhetünk, ha a település és a környezete közötti hőmérséklet különbség legalább 0,5 – 1 °C.

Az épület a fűtési és hűtési energiájának pótlására geotermikus energiát hasznosít. A résfalban elhelyezett műanyag csövek: geotermikus hűtési energia termelésre szolgálnak. Szivattyúval keringetve a légtechnikai berendezés hűtési energiájának egy részét fedezik.

Green House: Energiahatékony ABB-megoldások

A garázsban dupla hővisszanyerő légtechnikai berendezés üzemel, amely a ház hűtési és fűtési energiájának nagy részét fedezi. A technológia lényege, hogy az irodában keletkező hőt télen fűtésre hasznosítja, nyáron pedig a légtechnikai rendszert hűti elő. A hővisszanyerő hatásfoka 90% körüli érték. A világítási-, fűtési-, hűtési- és árnyékolási rendszerek szinergiájával a házban automatikusan jelentős energia-megtakarítás érhető el.
A hűtőgerendás hűtés növeli a belső hőkomfortot, emellett csökkenti az energiafogyasztást és az üzemeltetés költségét.

Az irodaház helyiségeinek világítását jelenlét-érzékelők szabályozzák. A hűtési és fűtési berendezések működését szintén jelenlét-érzékelők vezérlik.
Víztakarékos csaptelepek (aerátorok) kerültek az összes vizesblokkba: az átlagos 9 liter/perces kifolyási érték helyett 5 liter/perces értékű szerelvények kapnak helyet, ami úgy valósul meg, hogy az aerátorok levegőt kevernek a vízhez. Emellett a WC-k öblítése és a locsolás szürke vízből, azaz az összegyűjtött talajvízből és esővízből történik. A mosdókba beszerelt Airblade kézszárítók használatával elkerülhető a kéztörlő használata, amely havonta több százezer forint megtakarítást eredményez. A házban használt melegvíz jelentős részét a tetőn elhelyezett napkollektorok biztosítják.

A beépített innovatív zöld technológiák mellett a fejlesztő számára nagy fontossággal bírt a bérlők környezettudatos szemléletmódra való ösztönzése.

Az irodaház tetőterasszal, az “u” alakú épületnek köszönhetően védett belső kerttel, a főbejárat mellett egy zöldfallal, többszintes mélygarázzsal, biciklitárolóval, öltözővel és zuhanyzóval is rendelkezik. A teljes irodaházban szelektív hulladékgyűjtés folyik

Az épület belső kertjére néző, terasszal is rendelkező Zöld Ház Étterem és Kávézó a napi menü mellett változatos étkezési lehetőséget biztosít. A népszerű étterem rugalmasságot ad vendégeinek az ételek mennyiségének és variációjának kiválasztásánál, hogy a kiváló minőség mellett minimalizálja a pazarlást az étkeztetésben.

A recepción elhelyezett Green Building monitor bemutatja többek között a Green House zöld megoldásait. Megjeleníti az épület teljes elektromos- és melegenergia-fogyasztását, a tetőn elhelyezett napkollektorokkal és a geotermikus hűtés által előállított, kumulált hőmennyiséget kWh-ban kifejezve, forintosítva, és az ezzel elért CO2 megtakarítást is. Információt ad a dupla hő visszanyerő által generált energiatermelésről, a ház hulladékgyűjtésével kapcsolatos adatokról, a felhasznált eső- és talajvíz, azaz a szürkevíz hasznosítás módjairól. A bérlői energiahatékonyság ösztönzésére a bérlők saját, fajlagos energiafogyasztást mutató adatait is megmutatja. A legenergiahatékonyabb bérlő a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokán jelenik meg, ami – a fejlesztő reményei szerint – a többi bérlőt is arra ösztönzi, hogy hasonlóan alacsony fajlagos energiafogyasztást érjenek el.

Green House: Energiahatékony ABB-megoldások

Forrás