Felújítás

Felújítás passzívház-komponensekkel

Magasabb komfortszint

A passzívházszabvány alapján felújított épületekben kellemesebb lesz élni: a komfortszint és a levegő minősége is javul. Az ablakok és a külső falak felületi hőmérséklete a felújítás után a sarkoknál is olyan meleg marad, hogy nem alakul ki páralecsapódás. A szellőztetőberendezés folyamatosan gondoskodik a friss levegőről. A penészképződés veszélye így szinte kizárt. A már jól bevált passzívház-komponensek beépítésével a meglévő épületek fajlagos fűtési energiaigénye 10-30 kWh/(m²év) értékre szorítható vissza, s ez akár 90%-os megtakarítást is jelenthet.

Felújításnál 30 kWh/(m²év)

Felújítással szinte soha nem lehet olyan jó energetikai eredményt elérni, mint az új építéssel, mert bizonyos meglévő adottságokon nem, vagy csak aránytalanul nagy ráfordítással lehet változtatni. Az épületet például nem lehet megemelni, hogy alatta el lehessen helyezni hőszigetelést, és az épülettest kompaktságán és benapozottságán is csak kisebb mértékben lehet változtatni.

Felújítások esetében ezért a cél a 30 kWh/(m²év) fajlagos fűtési energiaigény elérése. Egy felújítást, amely eléri ezt a szintet, egyenértékűnek szokták tekinteni a 15 kWh/(m²év)-et elért új építéssel.