Felújítás után: intelligens aktívház Pécsett

Először született felújítás során passzívház Magyarországon. Pécsett egy a 70-es évek elején épült kétszintes, 140nm-es családi házat alakítottak át modern, pluszenergiás épületté.

A ház az energetikai szimulációk alapján a megújuló energiaforrásokkal várhatóan több energiát termel, mint fogyaszt.

Az épület intelligens eszközökkel felszerelt: az épületautomatika az energiaigényt és a megújulókból származó energiakínálatot (földhő, napenergia és szükség esetén fatüzelés) energiahatékonyság szempontjából a legoptimálisabbra harmonizálja, felügyelve a benti felhasználói szokásokat és a kinti környezeti változásokat. A rendszer a változásokra igény szerinti beállítások alapján reagál.

A korszerűsítés dr. Kistelegdi István nevéhez fűződő „Energia Design” épületfizikai szimulációkkal támogatott tervezési módszeren alapszik. Erről még a projekt kezdetén mesélt nekünk az építész:

  1.  Kapcsolódó videó a képre kattintva.

A megrendelői igényen túl a térelrendezés, a nyílászárók, a szigetelés és a gépészet komplex összhatása alapvetően meghatározza az energiamérleget és egyben a tervet. Az utca felől zártabb az épület, míg a kert felé a transzparens felületek megnyitják a teret, így rengeteg napfény jut be a ház legbelső zugába is.

A passzívházaknál előírt három rétegű üvegezés műanyag tokkal készült, mivel hőtechnikailag ez a legjobb megoldás. A külső téglafal jó hőtároló, amely 40 centiméteres farost hőszigetelést kapott. Az épület falainak és födémeinek hőtároló tömegét termikusan aktiválva biztosított a kellemes hőmérséklet, azaz a téli fűtés és a nyári hűtés.

energiadesign 720 2 energiadesign 720 11

A szerkezetekre három centiméteres emoton vályogvakolat és vályogfesték került. A vályog közismerten jó hőmegtartó és kiváló páraszabályozó, számtalan pozitív élettani hatásáról nem is beszélve. A falak és a födémek hőátadó rendszerének hőtermelője a kertben lefúrt két, egyenként 100 méter mély szonda és a geotermikus hőszivattyú. A déli oldalon a 10 méter magas tetőbe átforduló fénykürtőnek hármas funkciója van: azon túl, hogy az egész házat fényárban úsztatja, átmeneti évszakokban és nyáron a kürtőhatás és széltorony elve alapján passzív szellőzőként működik (a felmelegedett levegőnek a kürtőben felhajtó ereje van), a téli napsütés pedig segíti átfűteni az egész házat.

A tetőre felszerelt napelemek villamos energiát termelnek, a használati meleg vizet a vákuumcsöves napkollektor biztosítja, az esővíz pedig a kert locsolására az adott éghajlatra és tetőre méretezett ciszternában gyűlik.

Bár az épület a belvárosban van, a tulajdonosok törekedtek az önellátásra és a városi közművektől való függetlenségre. A 3,5 tonnás fatüzelésű tömegkályha sütés-főzésre és használati meleg víz előállítására is alkalmas, ellensúlyozza, és szükség esetén ki is váltja a modern csúcstechnológiákat, nem mellesleg teljesült a ropogó tűz élményére vágyó háziak igénye is.
A belsőépítészeti tervezés több szempontból is különleges feladatot jelentett. Az épület prototípusnak számít a maga nemében.

energiadesign 720 5

Az energiahatékonyságra törekvés megnyilvánul a ház összes szerkezetében, ami meghatározta a belsőépítészeti tér kialakítását is. Számos térelem jött létre az aktívház tulajdonságaiból adódóan: a vastag falszerkezet belátszik a lakótérbe, így a külső falburkolat színe és anyaga is hatással van az összképre. A széltorony három szintes belmagasságot biztosít, így a fények és hangok másként terjednek. A lélegző fűtő-hűtő csövekkel behálózott vályogfalak a bútorok elhelyezését és burkolatok kiválasztását erősen lekorlátolták. Az energiahatékonyabb padlófűtés miatt csak hidegburkolat jöhetett szóba, szempont volt a lehető legmagasabb újrahasznosított minősítéssel rendelkező burkolatok használata. Meghatározóak voltak az épületen végigfutó gépészeti rendszerek, amelyeket mindenütt el kellett bújtatni.

energiadesign 720 4energiadesign 720 7 energiadesign 720 12

A lakók szeretik a modern dizájnt, ezért fontos tervezési szempont volt, hogy a tér velük együtt változhasson, a beépített elemek időtállóak maradjanak, igény esetén kiegészítő mobíliákkal és dekorációkkal frissítve az összképet. A ház belsőépítészével Szatlóczki Dóra Lillával a Pécsma készített interjút.

A képeket Szatlóczki Dóra Lilla készítette.


Forrás