Szakmai kitekintés – 1 napos buszos bécsi kirándulás

Térkép nem érhető el

Időpont
2015. március 19.
Egész napos


A MAPASZ a Geonardo Ltd. támogatásával, 1 napos közös szakmai utat szervez Ausztriába, Bécs és környéki innovatív épületek, passzívházak látogatására.

Bécs az életminőség, a fenntarthatóság, az innováció, az átlátható e-közigazgatás szempontjából –nemzetközi minősítések alapján – az első tíz helyezett között van a világon. Ilyen kitüntetés az olyan globális trendekkel lépést tartó városoknak jár, mint az energia okos (takarékos) használata, a klímaváltozáshoz alkalmazkodás, a jó környezeti állapot (alacsony zaj- és légszennyezettség), a kiemelkedő kutatási helyek megléte. A város folyamatos fejlesztése mellett párbeszédet folytatnak a lakosokkal, odafigyelnek a mindennapok társadalmi-szociális igényeire, egyebek között a növekvő migrációból óhatatlanul következő súrlódásokra. Bécs két fődíjjal is dicsekedhet: az okos városok között (Smart City Ranking) és az életminőséget értékelő Mercer vizsgálat szerint első helyen áll. Ötödik lett az innovatív városok (Innovation Cities Top 100 Index) és a hallgató-barát városok rangsorában (Best Student City). Az energiafelhasználással, a közlekedéssel és a globális felmelegedés mérséklésével kapcsolatos innovációk kiemelt helyen állnak.

A kirándulás szervezésében segítségünkre van Bécs Város Képviseleti Irodája, a Bécsi Városháza, akik szívesen látják a magyar kollégákat egy kis eszmecserére, közös gondolkodásra.

A program szerveződik, de többek között ezeket az épületeket ajánlottak megtekintésre:

Bécs és Ausztria legmagasabb épületét, a 250 méter magasságba kúszó DC Tower 1. Az épületről Itt.

Bécs 22. kerületében, Donaustadtban egy új városrész születik, jól megtervezett kerékpár- és gyalogutakkal, terekkel, parkokkal, szívében egy tóval. Az Aspern: Die Seestadt Wien az intelligens városfejlesztés legújabb alapelvei szerint épül. Tovább itt.

A bécsi RHW-2, a Raiffeisen bankcsoport székhelye az első, irodaházként működő felhőkarcoló, amely megkapta a „passzív ház” tanúsítványt. A Duna-csatornára néző RHW-2 világosan bizonyítja, hogy a magasságnak nem kell szükségképpen egyet jelenteni a pazarlással és a magas energia-fogyasztással, sőt, megfelelő tervezéssel ökofenntartható is lehet. (Aiolus News)

A világ első passzívház irodatornya – RHW.2

A Bécsi Műszaki Egyetem Gépészmérnöki és Gazdaságtudományi kara, TU Wien  költözhetett be Ausztria első olyan irodaházába, amely több energiát termel, mint amennyi az éves felhasználása. Az épület homlokzatát és tetejét is napelemek borítják. Az épületről itt.

Pluszenergiájú irodaház:  TU Wien (Bécsi Műszaki Egyetem) Gépészmérnöki és Gazdaságtudományi Kar

A csapatot Horváth Sándor (BME) vezeti és örömmel vesszük kollégák, oktatók, önkormányzati érdeklődők jelentkezését. A buszos út kiváló lehetőség arra, hogy ismerkedjünk a témával, kapcsolatot alakítsunk.

Költségtérítés (busz, étkezés) 8000,- Ft

Jelentkezés határideje: 2015. március 02. hétfő

online jelentkezés itt, gomb

Támogatóink

     AIDAlogo