Épül a virtuális erőmű! – Díjazták az energiahatékony vállalatokat

Az Energiatakarékossági Világnap alkalmából 2015. március 6-án, a Virtuális Erőmű Program égisze alatt futó Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat keretében immáron negyedszer díjazták a már mérhető eredményeket felmutató energiatudatos és energiahatékony szervezeteket.

A 2011-ben magánkezdeményezésre indult Virtuális Erőmű Program (VEP) a legnagyobb szakmai és társadalmi összefogással rendelkező hazai energiahatékonysági program, amelyhez már csaknem 2000 vállalat csatlakozott.A VEP keretében meghirdetett Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat célja, hogy Magyarország európai uniós vállalásaival összhangban 2020-ra egy 200 MW fosszilis erőmű kapacitásának megfelelő virtuális erőművet „építsen fel” igazolt energiamegtakarításokból, kiváltva ezzel egy új erőmű megépítését.
A VEP minden egyes megtakarítást egy erőmű egységre fordít le: a díj tégla formája is a vállalatok hozzájárulását jelképezi a virtuális erőmű megépüléséhez.Virtuális Erőmű Program

Emléklap és a téglát formázó díj

Az elmúlt három évben kidolgozott egységes értékelési rend, valamint egy nemzetközileg is egyedinek számító motivációs rendszer segítségével a pályázat tovább inspirálja a magyar iparvállalatokat energiahatékonyságuk növelésére.
A Program Tanácsadó Testületében egyaránt képviseltetik magukat a tudományos élet, a szakigazgatás, a civil szervezetek, valamint az energiahatékonyság területén példaértékű mentor vállalatok is.

2015-ös díjazottak

A 2015. március 6-án, a Nemzetgazdasági Minisztérium Dísztermében megrendezett ünnepélyes díjátadón „Energiatudatos Vállalat” címet kapott többek között a Budapesti Közlekedési Zrt., a Fővárosi Vízművek Zrt., valamint az AutoVision Magyarország Kft.; míg „Energiahatékony Vállalat” díjat nyert el például a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt., az AUDI Hungaria Motor Kft., valamint az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt.

Ezenkívül a Tanácsadó Testület új tagjai – a Magyar Passzívház Szövetség Egyesület és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. – is bejelentésre kerültek.

Végül, de nem utolsósorban az energiahatékonyság növelésében jelentős szerepet vállaló szakembereket is kitüntették.
Az év megújuló energetikai fejlesztője Zsigmond Vince, fiatal energetikai szakértője Ádám Dániel, energetikai tanácsadója Severnyák Krisztina, míg energetikusa Bacsó László lett.

Szili Katalin és Fürjes Balázs

A díjakat átadó Szili Katalin és Fürjes Balázs

 Fókuszban az energiahatékonyság

Az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat védnöke, Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy az energiahatékonysági beavatkozások fontos alapkövei mind a hazai vállalati szektor versenyképességének növelésének, mind a gazdaság karbonmentesítésének. Az államtitkár elmondta, hogy a 2014-20 közötti gazdasági ciklusban az energetikai vonatkozású gazdaságfejlesztési programokra, pályázatokra összesen több mint 600 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre.

A VEP célja, hogy hozzásegítse a hazai vállalatokat ahhoz, hogy az európai uniós forrásokban kiemelt prioritásként kezelt vállalati energiahatékonyság témakörében rejtő lehetőségeket minél hatékonyabban fel tudják használni.

  Idei tervek

A díjátadón az is elhangzott, hogy a VEP 2015-ben kiemelt prioritásként kezeli a KKV-k energiahatékonysági fejlesztését, valamint az innovatív megoldások támogatását. Ennek megvalósítására egy három pillérből álló stratégiát dolgoztak ki.
Elsőként létrehoztak egy innovációs regisztert, amelybe azon vállalatok jelentkezését várják, amelyek szolgáltatásai hozzájárulnak a vállalatok energiahatékonyságának fejlesztéséhez. Második lépésként kifejlesztés alatt áll egy olyan interaktív workshop módszertan, amely jelentősen támogatja a keresleti és a kínálati oldal szereplőinek egymásra találását. Végül egy motiváció-kutatás segítségével arra keresik a választ, hogy mely tényezők hatnak pozitívan a döntéshozókra, amikor egy-egy energiahatékonysági projekt jóváhagyása a tét.

A tervek szerint a VEP motivációs rendszere a korábbi jó gyakorlatoknak megfelelően be fog épülni az európai uniós gazdaságfejlesztési pályázatok rendszerébe.A cél ugyanis az, hogy azon vállalatok, amelyek bizonyítottan foglalkoznak az energiahatékonyság témakörével, minél több azonnali előnyhöz jussanak (például plusz pontok EU-s pályázatokon, vagy kedvezményes képzési lehetőségek).Az energiahatékonyság területén már eddig is példaértékű, országos lefedettségű adatbázis ebben az évben az 5000 elemből álló energiahatékonysági felmérés-sorozat eredményével is kiegészül. A létrejövő adatbázis kulcsfontosságú alapot jelent a magyarországi KKV-k valós energiahatékonysági helyzetképéhez igazodó támogatási-, és ösztönzési stratégia kialakításában. A stratégiát megalapozó munka szakmai minőségbiztosításában az illetékes minisztériumok képviselői és a VEP Tanácsadó Testületének tagjai is részt vesznek.

Az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázathoz bárki csatlakozhat, és ezzel kiaknázhatja a mások jó példáján alapuló gyors tanulás lehetőségét!

További információ a Virtuális Erőmű Programról ide kattintva érhető el.