Energiahatékony bemutatóház épül Székesfehérváron – MAPASZ minősítéssel!

Már épül az a közel passzívház minőségű bemutatóház, melynek célja, hogy a fenntartható életmódhoz kapcsolódó pozitív attitűdöket és az energiahatékonyságot szolgáló technológiákat népszerűsítse, a lakosság számára kézzelfoghatóvá tegye.  A bemutatóház a MAPASZ innovatív épületminősítésnek megfelelve kerül kialakításra, mint tesztépület.

A 2011-ben indult Virtuális Erőmű Program (VEP) célja, hogy Magyarország európai uniós vállalásaival összhangban 2020-ra egy 200 MW-os foszilis erőmű kapacitásának megfelelő virtuális erőművet „építsen fel” igazolt megtakarításokból. A VEP eddig az általa indított Energiahatékonysági Kiválósági Díjjal motiválta a vállalatokat a programban való részvételre és az energia hatékony felhasználását célzó beruházások indítására, azonban hamarosan a lakosság körében is ismertségre tehet szert.

Nézd meg kik kapták 2015-ben az Energiahatékonysági Kiválósági Díjakat!

Elmélet és gyakorlat

A projekt (melynek hivatalos neve: „Demonstrációs célú mintaépület létrehozása a VEP lakossági és vállalati blokkja számára”) vezetője, Nagy Péter elmondta, hogy a már elérhető, gyakorlatban alkalmazható energiahatékonyságot célzó technológiákat felvonultató épület valamennyi korosztály számára tartogat majd érdekes és hasznos információkat.
„A bemutatóház egy olyan helyszínt jelent majd, ahol a különböző technológiák (hőszivattyú, napelem, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető rendszer, hőszigetelő nyílászárók, LED világítótestek, homlokzati hőszigetelés, szürkevíz hasznosítás, természetes és mesterséges árnyékolás, házi komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés) egy helyen megtalálhatók, és ahol a látogatók pontos felvilágosítást kaphatnak ezek előnyeiről, költségeiről és a várható megtérülési időkről. Az épület gépészeti berendezései ugyanis úgy kerülnek kialakításra, hogy minden gép működése megfigyelhető legyen.”

A központ emellett a gyerekek számára is tartogat meglepetéseket:
„A gyerekek játékos módon, interaktív foglalkozások keretében ismerkedhetnek meg a környezetvédelemmel és az energiahatékonysággal. Ebben szemléletes, mozgó installációs eszközök és filmvetítések is a segítségünkre lesznek.”

VEP bemutatóház

Belső tér

Ezenkívül a bemutatóépület egy modern környezetben létrejövő közösségi térként is funkcionál majd, mely inkubátora lehet az energiahatékonysághoz és a környezetvédelemhez kapcsolódó tevékenységeknek, innovatív gondolatoknak. Végül, de nem utolsósorban a szakmai szervezetek és a vállalati partnerek számára konferencia és kiállítási helyszínként fog szolgálni, ennek érdekében tárgyaló és nagy befogadóképességű bemutatóterem is kialakításra kerül.

A mintaépület ugyan nem lesz folyamatosan nyitva, de előre egyeztetett időpontban csoportok számára látogatható lesz, illetve nyílt napokat is tartanak majd.
„A projekt keretében vállaltuk, hogy az átadást követő 3 évben évente legalább 2000 látogató számára biztosítunk megtekintési lehetőséget. A rentábilis működtetés szempontjait figyelembe véve az épület nem állandó nyitva tartással fog üzemelni, viszont lesznek előre meghirdetett nyílt napjaink, melyekre az érdeklődők szabadon regisztrálhatnak. Csoportos bejelentkezés esetén külön időpontot is tudunk majd biztosítani. Ezen felül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal kialakított együttműködés keretében nagyszámú iskolás csoportot is fogadunk. Ezek olyan tanrendbe illesztett csoportos foglalkozások lesznek, melyek hozzájárulnak a fenntartható életmód népszerűsítéséhez a gyerekek és a fiatalok körében.” – avat be az épület majdani működésének részleteibe Nagy Péter.

Passzívház, vagy majdnem az

2015. március 6-a óta a Magyar Passzívház Szövetség (MAPASZ) is a VEP Tanácsadó Testületének tagja, a bemutatóház pedig a MAPASZ innovatív épületminősítésnek megfelelve kerül kialakításra, mint tesztépület.
„Mivel nem volt cél a német, darmstadti Passzívház Intézet hivatalos minősítésésének megszerzése, ezért örömmel üdvözöltök a MAPASZ új, magyar szakemberek által kifejlesztett épületenergetikai minősítő rendszerét, ami illeszkedik a hazai jogszabályi környezetbe, ugyanakkor elfogadható pontossággal kezeli az alacsony energiafelhasználású épületek energiaáramait.” – mondja az együttműködés részleteiről a projektvezető.


Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2015 szeptemberében nyitja meg kapuit a kétszintes, összesen 302 m2 alapterületű épület Székesfehérváron, a Bregyó köz 2. szám alatt. A kivitelezést a székesfehérvári székhelyű Fehérép Kft. végzi alvállalkozók bevonásával.

A sokoldalú projekt az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programban(KEOP-6.2.0/B/11-2013-0004)elnyert támogatásnak köszönhetően valósul meg. A teljes költségvetés 95%-a ebből jön (149.624.955 Ft), míg a fennmaradó összeget a VEP önerőből biztosítja.

Szerző: Doró Viki

Forrás: