Elöregedőben a lakásállomány

Idős a magyarországi ingatlanok legnagyobb része, a lakások átlagosan ötvenévesek. Azokban a régiókban, ahol több 1990 után épült lakás található, az átlagos négyzetméterár is magasabb.

Látványos térképen mutatja be a hazai lakásállomány állapotát az Otthontérkép. Az ingatlankereső portál a 2011-es népszámlálás adatain alapuló elemzésében megállapítja, hogy igencsak elöregedőben vannak ingatlanjaink, a magyarországi lakások átlaga fél évszázada épült.

A főváros kétarcúságot mutat, a belső kerületek lakóházai nem ritkán száz év körüliek. A belvárosi, V. kerületi lakások átlagkora 85 év, a VII. kerületieké 81,8 év, a VI. kerületieké 80,2, az I. kerületieké 71,2, a VIII. kerületieké pedig 70 év. A külső kerületek új beépítéseivel viszont a főváros is „hozza” az országos átlagot 52,5 éves állományával.

Vidéken a legrégebben használt lakóingatlanok Tolna (52,5 év), Nógrád (52 év) és Békés (51,2 év) megyében találhatók. A részletesebb adatokból kiderül, hogy a Bács-Kiskun megyei Bácsalmásnál a legrosszabb a helyzet, ahol a lakóingatlanok csaknem fele a második világháború előtt épült, és mindössze 4,5 százaléka a rendszerváltozás után. Bácsalmás mellett a Békés megyei Mezőkovácsháza környékén, a Baranya megyei Sásdinál és a Somogy megyei Tab környékén haladja meg a lakásállomány átlagkora a hatvan évet.

A legfiatalabb, átlagosan 30 éves lakásokkal a Pest megyei Veresegyházának környéke büszkélkedhet: itt csaknem minden második lakóingatlant 1990 után építették. A szintén Pest megyei Dunakeszi és a Zala megyei Hévíz térségében is 40 százalék fölötti az 1990 után felhúzott lakások aránya, az átlagéletkort tekintve pedig a második legjobb mutatóval (32,6 év) a Pest megyei Érd és környéke rendelkezik. Az ország keleti részéből Hajdúszoboszló és Nyíregyháza térsége tartozik az első tízbe.

Az elsősorban ingatlankereső és -kínáló portál a lakások életkorát az árakkal is összefüggésbe hozza: adataik azt mutatják, minél magasabb az 1990 óta épült lakások aránya egy adott régióban, annál nagyobbak az átlagos négyzetméterárak.

A legutóbbi népszámlálás adatai alapján a mintegy 4,4 milliós hazai lakásállományból 892 ezer lakás 1946 előtt épült. Sok lakást húztak fel az 1970-es, 80-as években, de az Otthontérkép megjegyzi, ez a „lakásépítési boom az úgynevezett gulyáskommunizmus eredménye, ekkor az általános jólét növelése érdekében támogatott lakás- és lakótelep-építések kezdődtek, ami egyébként az ország eladósodásához is hozzájárult”.

A rendszerváltást követő években az újonnan épült ingatlanok száma a harmadára esett vissza. Fordulatot ebben a 2000-es évek eleji lakástámogatási rendszer, majd a devizahitelezés elterjedése és felfutása hozott – annak jól ismert negatív hozadékaival. A válságot követően egyre kevesebb lakásépítésbe fogtak, s az utóbbi évek 10 ezer alatti építési száma jócskán elmarad a szakértők szerint szükséges évi 40 ezer lakásépítéstől.

Digitális alaprajzok

Az ügyfélkapun keresztül digitálisan is elérhetővé válnak novembertől a társasházak és szövetkezeti házak alaprajzai és ügyiratai, a fejlesztés az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) révén elnyert 1 milliárd 491 millió forintból valósul meg – jelentette be Fekete Gábor, a Földmérési és Távérzékelési Intézet (Fömi) főigazgatója. Mint mondta, a cél a digitális földhivatal kiépítése és ehhez kapcsolódóan az ügyfélközpontú földhivatali ügyintézés kialakítása. Az intézet 2012-ben kapta meg az uniós vissza nem térítendő támogatást a digitális alaprajzok 24 órás elérhetősége, röviden a DALNET24 projekt kivitelezésére – írta a távirati iroda. Szilvay Gergely, a Földmérési és Távérzékelési Intézet földügyi igazgatója azt mondta, az intézmény digitális ingatlan-nyilvántartási okirattárrá szeretné alakítani analóg módon működő rendszerét. A szakember megjegyezte, azért választották ezt az ügytípust, mert a társasházak és szövetkezeti házak ügyeljárása szinte minden állampolgárt érinthet. Az sem mellékes, hogy emellett a kis- és középvállalkozók, beruházók, közműcégek és az államigazgatás több szereplője is közvetlen vagy közvetett kapcsolatban áll ezen ügytípussal.

Forrás