Egyedülálló passzívházat adtak át- a Világgazdaság cikke velünk

Százlakásos passzívházat adtak át kedden a XIII. kerületi Jász utcában. A már 40 százalékban lakott komplexumot mintegy 2,3 milliárd forintból az önkormányzat és a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. építtette.

A 41, 48 és 60 négyzetméteres lakások pályázat útján nyerhetők el a kerület 2002-ben indított bérlakás programja keretében. A fűtési költség havonta mindössze 2300 forint, a melegvíz előállítása 1000 forint, a bérleti díj pedig négyzetméterenként 1100 forint..

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere elmondta: a beruházás nem csak Budapesten és Magyarországon, hanem Kelet-Európában is egyedülálló. A három épületrészből álló lakótömb geotermikus energiával működik, és még a szennyvizet is felhasználják hőtermelésre, így egy átlagos épülethez képest 84 százalékkal kisebb az energiafelhasználás.

„Magyarországon jelenleg 20, a darmstadti Passzívház Intézet minősítésével rendelkező passzívház van. Ezen kívül további 100-120 ingatlan felelne meg a követelményeknek, a tanúsítvány megszerzése azonban több ezer euróba kerül” – tudtuk meg Felföldi Imrétől, a Magyar Passzívház Szövetség (MAPASZ) elnökségi tagjától. A szakember elmondta azt is: régiótól függetlenül országszerte épültek passzívházak, de talán valamivel több van a nyugat-dunántúli régióban, például Mosonmagyaróvár és Szombathely környékén.

„Egy passzívház 15, legfeljebb 20 százalékkal kerül többe, mint egy hagyományos energiagazdálkodású ház, működése azonban 80-90 százalékkal kevesebb energiával megoldható. Az építkezés sem hosszabb, nincs szükség különleges anyagokra, csak nagy odafigyelésre, és Magyarországon minden szükséges eszköz, szaktudás elérhető. A passzívházak elterjedésének legnagyobb gátja jelenleg az emberek gondolkodásmódja: sokan inkább a drágább csempét vagy a néhány négyzetméterrel nagyobb alapterületet választják, mint a passzív technológiát, pedig utóbbi összehasonlíthatatlanul jobb élhetőséget és alacsonyabb rezsit biztosít” – tette hozzá. Ugyanakkor annak ellenére, hogy az építőipar és lakáspiac az elmúlt években jelentősen visszaesett, a lakóházak között a passzívházak és az alacsony energiafelhasználású, illetve megújuló energiát hasznosító épületek aránya évről évre nő. A környezettudatos gondolkodásmód mellett a gazdasági válság tanulságai is egyre több építkezőt terelnek a hosszú távon is hatékony, alacsony energiafelhasználású technológiák felé. Felföldi Imre szerint a kormányzati rezsicsökkentésnek nem volt érdemi hatása erre a piacra, hiszen az árak 10 százalékos mérséklése elenyésző a passzív ház nyújtotta előnyökhöz képest.

Passzivitás

A passzívház a darmstadti Passzívház Intézet által meghatározott feltételeknek megfelelő épületet jelent. A passzívház nem egyedi, másutt nem használt technológiák és anyagok felhasználásával tervezett és megvalósított épület, hanem a már ismert építési eljárásokkal és anyagokból létrehozható, nagyon jó minőségű ház. A Magyar Passzívház Szövetség február 20-án rendezi meg a VIII. Passzívház Konferenciát, ahová a szakemberek mellett az ilyen építkezést tervezőket, az energiahatékonyság iránt érdeklődőket is várják. A rendezvény egyik központi témája az ingatlanok felújítása lesz.

2015. 1. 28
Szerző: Willin-Tóth Kornélia