Bizonytalan az energihatékonysági támogatások menetrendje

A támogatási menetrend bizonytalansága ellehetetleníti az épületenergetikai, illetve energiahatékonysági tervezést a pályázók és az építőipar számára a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szerint. 

A jövő évi költségvetés tervezete csak 743 millió forintot szán épületenergetikára, ami 27 százalékkal kevesebb, mint az idén. A Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer (ZFR) kerete az idei 5,2 milliárdról 9,5 milliárd forintra nő ugyan, de nem tudni, mire fordítja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), hiszen a 2013-mas keretet sem helyezték ki – írja a szervezet csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A keretet az éghajlatváltozás elleni harcra kell fordítani, aminek része lehet az épület-energiahatékonyság is. A témafelelős NFM azonban mostanáig nem hozta létre a ZFR rendszerét, és előzetes elképzeléseit sem ismertette – hívta fel a figyelmet a MEHI.

Az intézet szerint feltételezhető, hogy az NFM nem csak a jövő évi költségvetési tervezetben szereplő összeget szánja az épület-energiahatékonyság támogatására, és a ZFR-ből is jut majd erre a célra. Ugyanakkor nagyon megnehezítik a pályázók és az építőipar helyzetét azzal, hogy nem tudni a források mennyiségét, illetve a pályázatok kiírásának idejét. Így a felújítani vágyók nem tudnak tervezni, az ipar pedig nem tudja a hazai termelést fejleszteni – idézi a közlemény Bart Istvánt, a MEHI igazgatóját.

A MEHI szerint az energiahatékonysági beruházások támogatása a gazdaságfejlesztés legjobb módja, mert munkahelyeket teremt, bevételt jelent a költségvetésnek és csökkenti az ország energiafüggőségét is.