Átadták a XIII. kerületi Meséskert (Passzívház) Tagóvodát

A legkorszerűbb, energiatudatos óvoda épült meg az országban, színvonala Európában is kimagasló. Az épület üzemeltetéséhez szükséges energia közel huszadrésze lesz egy hagyományos épülethez képest. A vezető tervezők a HuGBC tagjai, az energetikai megoldásokat, a anyagokat a MAPASZ tagjai valósították meg.

Az idei Green Walkon is megtekinthető lesz a 1,3 milliárd forintból megvalósult óvodaépület, ahol a korszerű gépészeti rendszerekhez alacsony energiafogyasztás társul. A nyílászárók 3 rétegű hő- és hangszigetelt, légmentesen zárt biztonsági üvegből készültek, így rendkívül kicsi a hőveszteség. Az épületen körben 25 cm, a tetőn, a padlón 35-40 cm a hőszigetelés. A belső levegő hőmérséklete télen és nyáron közel állandó lesz, így a gyermekek közérzetét nem fogja befolyásolni a külső hőmérséklet különbség. Az állandó friss, szűrt levegő utánpótlása az épületben biztosítja a pollen és allergiamentes levegőt. A folyamatos légcsere szabályozza a relatív nedvességtartalom szintjét, csökkenti a párakicsapódás, a penészesedés veszélyét. A kellemes közérzethez ablak nyitásra nincs szükség, a huzamos tartózkodású helyiségekben van nyitható nyílászáró, így a természetes szellőzés is elérhető.

A csoportszobák felülvilágított öltöző-mosdó-közlekedő térből nyílnak. A bejárat tágas előtere az épület közepén van, itt kapott helyet a központi lépcsőház és az akadálymentes mosdó és felvonó. Csoportszobánként áll rendelkezésre egy öltöző és vizesblokk. A folyosókon mágneses festékkel készült a falfestés. A szintek közötti játékos födémáttörések helyén járható az üvegfelület.  A tervezők az EU életminőség javító javaslatait figyelembe véve elektroszmog elleni védőrendszert építettek ki a termek egy részében.

A tetőkert részben fedett kültéri játszóteraszként segíti az óvoda működését, lehetővé téve a kiscsoportosok védett helyen való szabadlevegős foglalkoztatását. Akadálymentesen megközelíthető a beltérből, valamint külső lépcső köti össze a kerttel. Ezen a szinten kaptak helyet a játszó-foglalkoztatók, fejlesztő helyiségek (logopédia, autista) és a Sószoba.

Az egyedi kialakítású tetőterasz az épület ötödik homlokzataként működik a városias beépítésű közegben, ahol a biztonságos, árnyékolt játék, pihenés vagy torna végezhető. A terasztető véd a túlzott nyári felmelegedéstől, árnyékol és esős idő esetén is lehetőséget ad kinti tevékenység megtartására. A tetőkerten és az udvaron, modern burkolaton nagy játszóterek alakultak ki. Egy fedett nyitott színpad kapott helyet, ahol a gyerekeket szórakoztatni lehet, illetve ők is itt tudják majd szüleiknek bemutatni a műsorukat.

A belső öltöző és közlekedő tereket játékos kör, háromszög és négyszög felülvilágítók teszik világossá függőleges kapcsolatot teremtve a tetőterasszal, melynek áttört tetejét az említett formák faltartóként felnagyított változatai hordoznak. Ezek az egyedi formai megoldások, belső különbségek segítenek abban is a gyermekeknek, hogy otthonosan érezzék magukat, és könnyen tájékozódjanak a térben. A faldekorációt az egész épületben grafikus tervezte.

A helyiségek világítása a külső fény vezérlésével energiatakarékos LED-es lámpákkal történik, a túlzott napfénytől elektromosan vezérelt árnyékolókkal lehet csillapítani a nap fényét.

A beruházásról néhány további információ:

• Az épületbe nincs gázbekötés így a szénmonoxid mérgezés és a robbanásveszély teljesen elkerülhető.

• Az épületnek káros anyag kibocsátása a szennyvízen kívül nincs.

• Tetőkertben és az udvaron automata öntözőrendszer lett kialakítva.

• Teljes körűen akadálymentesített az egész épület.

• Kamerás beléptető rendszer gondoskodik az épület biztonságos üzemeléséről, a közlekedőkön és az udvaron történtekről.

Forrás: HuGBC. Képek: Friedmann Ani