A világon elsőként kapott „Passivhaus Plus” minősítést a tiroli társasház

passzívház társasház

Forrás: IG Passivhaus

Hatékonyság és a megújuló energiák kombinációja a bérbeadásra készült többlakásos társasházaknál is a legjobb megoldás. Az építés jó bizonyíték arra, hogy egy társasház energia ellátása a teljes évben megoldható megújuló energiaforrásból. Ennek alapja a passzívház építési mód alkalmazása, melyen keresztül elérhető az épület energia igényének minimalizálása.

Az innsbrucki, két épületből álló társasházat egy mélygarázs köti össze. A déli épületrész, mint „klasszikus” passzívház került minősítésre. Ebben az épületben 10 lakást alakítottak ki. Az északi tömb Passzívház Plusz minősítést kapott. A négyszintes, 16 lakásos társasház a világon az első minősítést kapta meg ebben a kategóriában.

passzívház társasház passzívház plusz minősítés

A „plusz” minősítésről egy talajvíz-hőszivattyú, egy napkollektor, valamint napelem rendszer gondoskodik. A „Passivhaus Plus” kategóriát egy új, 2015 áprilisában bevezetett PHPP modullal mutatták ki.

passzívház társasház 2

A primerenergia igény a Passzívház Plusz minősítésű épületnél 45 kWh/m2év. Emellett a beépített felületre számítva, 60 kWh/m2év energiát kell az épületnek termelnie. A fűtési hőigény itt is, mint a klasszikus passzívháznál 15 kWh/m2év.

Ezek a passzívházak már teljesítik az EU-ban tervezett közel nulla energiájú ( „Nearly Zero- Energy Building” NZEB) épületek szintjét.

Forrás