A passzívház fővárosában, Frankfurtban A passzívház fővárosában, Frankfurtban, Höchst városrészben épül a világelső passzívház kórháza

passzívház kórház

A darmstadti Passzívház Intézet intenzíven részt vett a tervezés folyamatában, segítséget nyújtva az építészeknek, gépész tervezőknek. A régi klinikát felváltva, passzívház építési móddal épül az új kórházi épület.

A 24 órás üzemnek köszönhetően a kórházi intézmények a legnagyobb energiaigényű épületekhez tartoznak. Egy kórházi ágy 3.350,- Euro éves energia költséggel jár.

Az új építésű klinikai épületnél cél az energetikai költségek csökkentése, de emellett az üzemeltetési folyamatok optimalizálása és magas komfortszint elérése. Így nem véletlen, hogy passzívház építési módot választottak, hiszen pont ezek a kritériumok jellemzik a passzívház elvet.

Nagy tervezői együttműködésre van szükség, az extra higiéniát igénylő épületnél. Orvosokkal, műszergyártókkal is konzultálva álltak össze a tervek. A belső hőmérsékletet, amit a páciensek optimálisnak éreznek, 23 Celsius fokra állították be az energetikai számításoknál. Az állandó belső hőmérséklet és a hővisszanyerős szellőzőrendszer biztosította friss levegő, magas légkomfortot biztosít majd az egész épületben.

Hessen tartomány megbízásából felmérést készítettek, miszerint 2.100 kórház van Németországban, melyből sok felújításra szorul.

Ahogy a régi kórházakról készült tanulmányból is kiderül, az össz. energiafelhasználásra rendkívül nagy hatása van a kórházi felszereléseknek, gépeknek, berendezéseknek.

passzívház kórház

240 millió Euro-ba kerül az új passzívház klinikai épület. Ebből Hessen tartomány 46 milliót áll.

Céljuk, hogy egy példamutató épületet hozzanak létre, a legmodernebb technológiával működő berendezésekkel.

Frankfurt város célja, hogy elérjék 2050-re a klíma semleges város címet.

Az új klinika épülete a frankfurti Goethe Egyetem tankórháza is lesz egyben. Így Németország jövőbeni orvosai már a tanulmányok alatt megismerhetik a legújabb orvosi gépeket.

Több mint 200 fős kórházi személyzet gondoskodik majd évente, a 36.000 kórházi és 80.000 ambuláns ellátásban részesülő páciensekről.

A passzívház kórházat 2019-ben vehetik birtokba.

Forrás