A növényzet szerepe a passzívház tervezés során

novenyzet1

A passzívház tervezés alatt már az első skiccekhez készítünk egy ún. durva energetikai számítást, amellyel ellenőrizzük a lehűlő felületek és a fűtött térfogat arányát.

Ebből a számból már lehet következtetni a tapasztalatok alapján, milyen esélyünk van a passzívház kritériumok elérésére ésszerű határok mellett. Ezt azért kell hangsúlyozni, hiszen a cél, hogy egy megfizethető, nem drága passzívházat hozzunk létre.
Az energetikai mérlegnél nagy szerepet játszik a szoláris energia. Emiatt az árnyékolással óvatosan kell bánni. Másrészről viszont a nyári túlmelegedés miatt gondoskodni kell a napvédelemről.
Az energetikai számításoknál figyelembe vesszük a tágabb és szűkebb környezetet is. A környező beépítés összefüggése a benapozással egyértelmű. A szűkebb környezetben a növények telepítésével befolyásolhatjuk a benapozást. Természetesen a kerttervezésnél figyelni kell a növények típusára, örökzöld vagy lombhullató növényzetet telepítünk a ház közvetlen környezetébe. A növényzetnek több szerepe is van, porszűrőként is szolgál, a ház körüli légmozgást is befolyásolja.

novenyzet2

A növényzetnek légmozgást élénkítő, vagy csillapító hatása is lehet, telepítéstől, növény fajtától függően. A növények vizet párologtatnak, amely a levegő nedvesség tartalmát növeli. Ezért nemcsak a házon kívül telepített növények játszanak fontos szerepet, hanem a lakásban lévő szobanövények is.
Tehát a növényzet telepítésével, helyes megválasztásával a tágabb környezettől eltérő helyi mikroklímát is kialakíthatunk.

Természetesen a növényzet az energetikai hatásokon túl esztétikai élményt is nyújt. A közvetlen környezetnek szervesen kell illeszkednie a tervezett épülethez, a külső burkolatokkal, növényezettel, kerti berendezésekkel.

novenyzet3

A passzívházak tervezésénél is nagy üvegfelületeket nyitunk a kert felé, szinte a kert a lakás részévé válik látványban, és használatban is.

novenyzet4

 

Szerző: Sigray Judit