A Közel 0 energia felhasználású épület pályázatának eredményei

Elso-helyezett-web

December 11-én a Pécsi Tudományegyetem-en kiosztották a Közel 0 energia felhasználású családi házak tervezésére kiírt pályázat díjait. A feladat környezetbarát, közel 0 energia felhasználású, értékesíthető családi ház tervezése volt. A feladat korunk nagy kihívása a CO2 kibocsátás csökkentésének érdekében született, hisz az összes energia 40%-át épületeink használják el. A Párizsi Klíma csúcs által meghatározott kibocsátás csökkentés leg eredményesebben épületeink energia hatékonyságának növelésével érhető el.

A díjakat Prof. Dr. Bachmann Bálint dékán és Kárpáti József, a MAKÉSZ elnöke adta át.

  • Első helyezett: Pető Alexandra DLA terve
  • Második helyezett: Jánszky Györgyi DLA terve
  • Harmadik helyezett: Borbás Renáta DLA és Szarvas Richárd DLA terve

Dicséretben részesült: Bazsali Gábor

Masodik-helyezett-webHarmadik-helyezett-web 

Dicseretben-reszesult-web

A lakosság számára új építésű házakra sajnos még sem lesz vissza nem térítendő EU-s pályázat, de a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Otthon Meleg program keretében a felújítások, és reményeink szerint majd az új építésű lakások is részesülhetnek a kvóta bevételekből támogatásra. A támogatásra és a jelentős mértékű ÁFA csökkentésre nagy szükség van, hogy élénküljön az építési kedv, és az élénküléssel már olyan házak épüljenek, melyek a kor kihívásának, klíma védelmi kötelezettségünknek is megfelelnek!

A pályázat díjazott műveit a kivitelező cégek kínálatukba is felveszik, így a tervek a remények szerint nem csak íróasztal fiók számára születtek meg.

A nyertesek nem csak pénzbeli juttatásban részesülnek, hanem egy szakmai úton is részt fognak venni, ahol az európai gyakorlattal is megismerkedhetnek, a plusz energia házak tervezési és kivitelezési tapasztalatairól, valamint a bio építészet fejlődéséről eredményeiről.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Forrás: Interhaus Barta kft.