10 éves passzívház

Többek között ezt az épületet is megtekinthetik a nemzetkozi Passzívház Nyílt napokon

 

osztrák passzívház

Nem talált gazdára a két üres telek, bár gyönyörű kilátás nyílik a Bécsi-erdőre. A problémát, a csupán 15.0 m-es telekszélesség jelentette.

A MAGK Architekten építészei beleszerettek a városi zöldövezetben elhelyezkedő gyönyörű helyszínbe és belevágtak, mint építészek, építtetők és beruházók a keskeny telkek beépítésébe. Már 10 évvel ezelőtt világos volt a bécsi építészek számára, hogy csakis passzívházként tervezik meg a testvérpár ikerházat. Nem teljesen egyforma két épület született, kis eltéréssel fordulnak a gyönyörű kilátás felé a ferde falakkal megálmodott passzívház lakóterek.

passzívház 3

8 m széles, 13 m hosszú a házak alaprajza. Az épületekhez csatlakoznak a garázsok és gépkocsi beállók. A pincében, amely a termikus burok része, helyet kapott a szauna, fitnesz és a tároló helyiségek.

A fa tartóváz között 20 cm vastagságban természetes gyapjú hőszigetelést használtak. A belső térben vályogvakolatot alkalmaztak.

osztrák passzívház 3.

A beépített hővisszanyerős szellőzőrendszer felhasználja a konyhában keletkező gőz, valamint háztartási gépek és természetesen a bentlakók által termelt hőmennyiséget is.

osztrák passzívház 2.

Hőszivattyús rendszer fűti a leghidegebb napokon a padlóban elhelyezett csőrendszeren keresztül a nagyobb lakóhelyiségeket. A házon napkollektorokat és napelemeket helyeztek el.

Többek között ezt az épületet, és más passzívházat is megtekinthetnek majd a nemzetközi Passzívház Nyílt Napokon, november 13-15 között.

Ausztriában, Roitham településen egy másik épület, amelyet megtekinthetnek a látogatók a nyílt napokon:

kör passzívház

Passzívház Nyílt napok

Itt találják meg a Passzívház Napokon megtekinthető épületeket:

Reméljük, Magyarországon is számos passzívház nyitja meg kapuit a passzívház téma iránt érdeklődők előtt.

Forrás